NEPOVJERENJE

Pahor: Ponašanje Hrvatske je paradoksalno

13.01.2009 u 22:24

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor ocijenio je u utorak kao "paradoksalnu" situaciju u kojoj Slovenija inzistira na daljnoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora, a Hrvatska odbija bilateralni sastanak o graničnom prijeporu bez prisutnosti predstavnika Europske unije

LJUBLJANA - "Istodobno dok nas upozoravaju na navodnu blokadu hrvatskih pristupnih pregovora od strane Slovenije, naši hrvatski kolege ne pristaju na bilateralni susret na kojemu bi se bavili tim pitanjima. To je paradoks", rekao je Pahor u utorak nakon sastanka predsjednika stranaka koje djeluju u njegovoj vladi na kojemu je bilo riječi o funkcioniranju vladajuće koalicije lijevog centra.

Komentirajući novinarima odbijanje hrvatskog premijera Ive Sanadera na bilateralni sastanak bez prisutnosti predstavnika Europske komisije ili češkog predsjedništva EU-a, Pahor je rekao da bi i u slučaju kad bi sastanak bio održan u takvom formatu opet bila riječ o rješenju zapleta u kojemu se ne bi moglo mimo slovenskog interesa i da bi to u tom slučaju bio sastanak članica Europske unije s jedne i države kandidatkinje s druge strane.

"Potrebno je stvarati ozračje za jačanje međusobnog povjerenja koje sada ne postoji, a o čemu svjedoče postupci hrvatske strane. Unatoč tome, ja ću se kao predsjednik slovenske vlade zauzimati da dođe do rješenja sadašnjeg zapleta, i to pod određenim uvjetima koje ćemo definirati ne samo u vladajućoj koaliciji nego i u okviru jednog šireg nacionalnog konsenzusa u parlamentu", rekao je Pahor.

Glede odnosa među državama i rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom sada je po Pahorovim riječima nastupilo razdoblje kad je "nakon 15 godina uspona i padova" potreban "nov početak".

"Do rješenja (blokade) doći će onda kad Slovenija povuče svoje rezerve na hrvatske pristupne pregovore. To je povezano s našim nacionalnim interesima koji vladi nalažu da mora djelovati kad su oni ugroženi", rekao je Pahor, dodajući da slovenske nacionalne interese u sadašnjem trenutku ugrožava to što je Hrvatska "u dokumentaciju za pristupne pregovore unijela prejudiciranje granice" sa Slovenijom.

Pahor je rekao da će se do daljnjega uzdržavati izjava koje bi mogle "doliti ulje na vatru" u odnosima s Hrvatskom, te da zato neće komentirati izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o tome da bi Slovenija - da nije bilo hrvatskih partizana - "more gledala s 20-kilometarske udaljenosti".

Mesić je u ponedjeljak na večer tijekom svog predavanja o približavanju Hrvatske EU-u koji je imao pred studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu među ostalim govorio i o slovensko-hrvatskim odnosima u sadašnjem trenutku, s poantom da je blokada hrvatskih pristupnih pregovora od strane Slovenije stvar Bruxellesa, a ne Zagreba.

U Sloveniji je međutim najveći naglasak dobila rečenica u kojoj je kazao da su slovensko primorje oslobodili hrvatski partizani, te da bi bez toga današnji Slovenci na more gledali sa daljine od 20 kilometara.

Iako rečena kako bi se argumentiralo stajalište da su međurepubličke granice postale međudržavnima i da tu ne vrijedi pozivanje na "povijesna" i "moralna prava" na veći dio mora ili kopna, kako se ponekad zna iznositi u slovenskoj javnosti koja je vrlo osjetljiva na takve emotivne iskaze, Mesićevu su izjavu slovenske političke stranke nazvale "provokacijom" koja je usmjerena na razbijanje političkog jedinstva koje je u Sloveniji postignuto nakon blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Ministarstvo vanjskih poslova i druge službene ustanove u utorak su odbile komentirati Mesićeve izjave.