'NESLUŽBEN I NAČELAN DOGOVOR'

Pahor: Nismo se obvezali na predaju spora ICJ-u

13.02.2009 u 18:37

Bionic
Reading

Slovenija se nikad nije obvezala da će granični prijepor s Hrvatskom biti predan Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu, izjavio je u petak slovenski premijer Borut Pahor, prenosi agencija STA

LJUBLJANA - Pahor je rekao da izjava bivšega slovenskog premijera Janeza Janše nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom na Bledu potkraj kolovoza 2007. da je postignut neslužben i načelan dogovor da se granično pitanje preda ICJ-u nije bila čvrsta obveza, nego neformalan dogovor o takvoj mogućnosti, ako se međudržavno povjerenstvo o arbitraži - koje je osnovano nakon premijerskog susreta na Bledu - dogovori o pravnom okviru za predaju spora međunarodnom sudskom tijelu.

Spomenuto povjerenstvo nije se uspjelo dogovoriti o svim pojedinostima takva pravnog okvira, objasnio je Pahor.

Kako napominje STA, Pahor je danas i stranim novinarima, s kojima je razgovarao u Ljubljani, naglasio da se spor, koji je uzrok blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, može riješiti na temelju prijedloga Europske komisije o posredovanju "vijeća mudraca" ili slovensko-hrvatskim bilateralnim dogovorom.

Potonje se mogućnosti, pojasnio je, Slovenija nikad nije odrekla i bilateralno rješenje za granični prijepor je moguće "ako se s tim složi Zagreb".

Pahor i dalje tvrdi da Slovenija neće deblokirati hrvatske pristupne pregovore na pristupnoj konferenciji koju je češko predsjedništvo EU-a sazvalo za kraj idućeg mjeseca "ako se u međuvremenu ne promijene okolnosti" koje su izazvale blokadu.