PIJETETNI POSJET

Pahor: Ne mijenjamo orijentaciju zbog Putina

16.05.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin dolazi krajem srpnja u Sloveniju, najavio je predsjednik Borut Pahor, dodajući kako taj posjet ne znači da službena Ljubljana mijenja svoju dosadašnju orijentaciju s obzirom na to da je članica NATO-a i EU-a

'Ne treba sumnjati u to - taj posjet ni u čemu ne mijenja našu vanjskopolitičku ili sigurnosnu orijentaciju', rekao je Pahor a prenijela Hina.


Podsjetimo, Putin bi na Pahorov poziv trebao posjetiti Sloveniju 20. srpnja, tri tjedna nakon samita NATO-a, kako bi zajedno odali počast ruskim vojnicima koji su poginuli u snježnoj lavini kao austrijski zarobljenici prije sto godina na planini Vršič.

Iako će Putinov posjet biti neslužben i 'pijetetne prirode', svi se isto tako slažemo da će biti koristan u smislu dijaloga, kazao je Pahor.

On je, kako ističe Hina, u razgovoru sa zapovjednicima slovenske vojske upozorio na potrebu brže modernizacije slovenske vojske kako bi mogla ispuniti preuzete obaveze u NATO-u i biti zaštićena u situaciji rastućih sigurnosnih izazova u Europi i okruženju, pri čemu je ocijenio da dolazi do promjena u političkoj i sigurnosnoj konfiguraciji u Europi i svijetu iako, kako je dodao, Slovenija nije izravno ugrožena nikakvom prijetnjom.