IZGLEDNI PRIJEVREMENI IZBORI

Pahor gubi povjerenje slovenskog parlamenta?

19.09.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Malo je izgleda da slovenski premijer Borut Pahor dobije povjerenje parlamenta na glasovanju u utorak pa su prijevremeni izbori krajem godina sve izgledniji, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji

Slovenski parlament glasovat će u utorak o Pahorovoj manjinskoj vladi, a ljubljansko Delo s tim u vezi navodi da je 'malo mogućnosti' da vlada 'preživi' glasovanje o povjerenju koje je Pahor vezao za potvrđivanje pet novih ministara te da premijer 'nema razloga za optimizam' iako sam tvrdi suprotno.

Javno glasovanje o rekonstrukciji vlade, koju je Pahor bio prisiljen predložiti nakon što su njegovu vladu napustili ministri iz Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i stranke Zares, uslijedit će u utorak navečer nakon Pahorova uvodnog obraćanja i osmosatne prijavljene rasprave zastupnika. Protiv ostanka sadašnje vlade proteklih se dana u medijima izjasnilo 47 zastupnika od njih ukupno 90. Pahor za sada ima samo zajamčene glasove zastupnika iz redova svojih Socijalnih demokrata (SD) i Liberalnih demokrata (LDS) donedavne ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, piše vodeći slovenski list.

Mariborski Večer navodi da i unutar Pahorove vladajuće dvostranačke koalicije 'rijetki računaju na pozitivan ishod glasovanja' te da bi samo 'veliki preokret' mogao rezultirati drugačijim rezultatom.

Budući da su Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska pučka stranka (SLS), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i stranka Zares najavile da će glasovati protiv povjerenja vladi, Pahorova sudbina mogla bi u nekim kombinacijama ovisiti o pet još neopredijeljenih glasova zastupnika Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke (SLS), pet glasova neovisnih zastupnika i dva glasa zastupnika manjina, navodi vodeći slovenski list.

No, ni ti glasovi Pahoru neće donijeti potrebnu natpolovičnu većinu glasova ako netko od zastupnika iz oporbenih stranaka ne bude glasovao mimo želje stranke, navode u ponedjeljak slovenski mediji. Mediji iznose špekulacije po kojima bi netko od oporbenih zastupničkih 'disidenata' u presudnom trenutku prije glasovanja mogao napusti dvoranu prije samog glasovanja. To bi povećalo mogućnosti da manjinska vlada opstane jer Pahor za potporu treba običnu natpolovičnu većinu prisutnih, a ne apsolutno većinu od 46 glasova u 90-članskom zastupničkom domu.

Glasovanje o povjerenju Pahora dočekuje u trenutku kad je njegova vlada najranjivija zbog velikog gubitka potpore biračkog tijela i depresije što je u javnosti izaziva gospodarska kriza. Prema najnovijim anketama koje su u ponedjeljak objavili slovenski mediji, većina slovenske javnosti smatra da bi sadašnja vlada trebala otići i tako omogućiti prijevremene izbore krajem ove godine.

Prema najnovijoj mjesečnoj telefonskoj anketi o raspoloženju biračnog tijela koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list Dnevnik, 83,9 posto birača Pahorovu vladu smatra neuspješnom, 55 posto smatra da bi joj zastupnici u parlamentu trebali uskratiti povjerenje, a 70 posto je za raspisivanje prijevremenih izbora.

Prema najnovijem terenskom ispitivanju koje je na 600 ispitanika provelo ljubljansko Delo, tek svaki treći slovenski birač vjeruje da će parlament u utorak rekonstruiranoj Pahorovoj vladi dati povjerenje, kako bi ona nastavila raditi do redovnih izbora slijedeće godine.

U slučaju da Pahor ne dobije povjerenje parlamenta za svojih pet ministarskih kandidata, sasvim vjerojatnim postaju prijevremeni izbori krajem ove godine. Prvi mogući datum je 4. prosinca, a drugi 11. prosinca ove godine, navode mediji. Teoretski doduše postoji mogućnost da se prijevremeni izbori izbjegnu, ali ta mogućnost nije velika, navode slovenski mediji. Riječ je o mogućnosti formiranja prijelazne vlade koja bi zemlju mogla voditi do redovitih izbora sljedeće godine.

Postoji i mogućnost da sam Pahor još jednom zatraži ponovljeno glasovanje o povjerenju sadašnjoj vladi, no u Pahorovoj stranci takav scenarij isključuju.