STRELJIVO U NEADEKVATNIM SKLADIŠTIMA

Pađene je inspekcija htjela zatvoriti prije deset godina

Eksplozije u vojnom skladištu Pađane (5)

Eksplozije u vojnom skladištu Pađane (5)

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Još prije deset godina inspekcijski je nadzor u MORH-u naložio da se sve streljivo i eksplozivne naprave, posebice aviobombe, premjeste iz vojarne u Pađenima zbog neadekvatnih objekata u kojima su bili smješteni

Kako doznaje Slobodna Dalmacija iz izvora bliskog MORH-u, nitko nije reagirao na inspekcijski nadzor, a onda je požar prodro u krug skladišnog objekta te je vatra aktivirala 1800 tona streljiva i eksploziva.

Izvor iz MORH-a također kaže da je riječ o preventivnom propustu. Objekti su neadekvatni, a okoliš nije održavan. 'Nad pojedine objekte čak su se nadvile grane borova, što je, s obzirom na visokoeterične smole iz borovine, apsolutno nedopustivo. Osim toga, veći dio objekta su hangari od valovitog pokrova koji puca pod visokim temperaturama i jasno je da je vatra lako dospjela u skladište', kaže izvoz iz MORH-a. Uz to, u objektima su bila uglavnom nestabilna eksplozivna sredstva koja su povučena s bojišnice nakon Domovinskog rata ili su neperspektivna za HV jer su stara i nepouzdana, a ne, kako se misli, nekompatibilna sa standardima NATO-a.

Svi hangari su odletjeli u zrak - stajati je ostala samo zgrada zapovjedništva vojarne koja je bila jedini čvrst, zidan objekt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi