VELIKI OBRAT HDSSB-A

Padaju ustavne promjene!

Bionic
Reading

Izmjene Ustava u petak ipak neće biti moguće izglasati jer je sedam zastupnika HDSSB-a na konferenciji za novinare u Osijeku najavilo da ne podržavaju tako brze promjene najvažnijeg državnog dokumenta

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić na konferenciji za novinare rekao je da njegova stranka u Saboru neće podržati izmjene Ustava u petak jer im je nacrt stigao tek jučer. Član stranke Josip Salapić za tportal je obrazložio: 'Tražimo odgodu rasprave i glasovanja o izmjenama Ustava do 15. siječnja, ali nismo rekli da nismo za izmjene Ustava i da za njih nećemo glasovati.'

Salapić kaže da još uvijek postoje neka dvojbena tumačenja stručnjaka i političkih grupacija oko predloženih promjena Ustava. 'Želimo da se bez fige u džepu raspravlja o važnim temama. Ovo su duboke ustavne promjene važne za budućnost svih građana Hrvatske i ovo ne radimo u dnevnopolitičke svrhe, nego zbog budućnosti Hrvatske', kaže Salapić.

Tvrdi da njihov zahtjev za odgodom izmjena Ustava nema nikakve veze s prijedlogom za referendum o ćirilici. Naime novi Ustav bi izričito branio da se na referendumima postavlja bilo kakvo pitanje koje utječe na prava manjina. 'Naš interes je da Ustav bude dostupan svima i da svi budu jednaki pred Ustavom', kaže Salapić.

Podsjetimo, neke od izmjena su i te da na referendum mora izaći 50 posto ukupnog broja birača kako bi donošenje odluke na referendumu bilo valjano, a zabranjuju se referendumska pitanja o ljudskim pravima.

LEKO IZNENAĐEN ODLUKOM HDSSB-A

Vijest da je HDSSB zatražio odgodu glasanja o ustavnim promjenama ubrzo se proširila i saborskim hodnicima i vidno je iznenadila i predsjednika Sabora Josipa Leku.

'Vi mi prenosite vijesti? Dobro, dobro. U Saboru se u formalnom smislu donosi Ustav kad imamo 101 zastupnika ZA. Drugim riječima, ako je netko od sudionika koji su bili u procesu kreiranja ustavnih promjena tražio da se odgodi ili odbio, tražit ćemo da pošalje razloge zašto ili da nastavi pregovore ili da se odgodi sjednica ili rasprava o tome. Nadam se da će reagirati u skladu sa standardima koji vrijede u Saboru pa ćemo vidjeti kada, što i kako', rekao je Leko.

Novinare je zanimalo i da li je očekivao da HDSSB donese takvu odluku dan prije nego što se u Saboru trebalo raspravljati o konačnom prijedlogu ustavnih promjena.

'Očekivano je da se proces završi, a ja se nadam da će biti završen kako dolikuje Saboru. Manje je bitno da li je dan prije ili deset dana prije. Važno je da se završi u skladu sa standardima koji u Saboru vrijede za takav oblik donošenja zakona najvišeg ranga', rekao je Leko.

SDP ZASAD BEZ KOMENTARA

U SDP-u koji je inicirao ustavne promjene zasad nemaju komentara. Iz te stranke su nam poručili da najprije moraju razgovarati s HDSSB-om.

Još uvijek nije sasvim jasno zašto je HDSSB odjednom i u zadnji čas promijenio stav, iako je do jučer podržavao ustavne promjene. O tome nije htio nagađati ni Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, koji nije očekivao ovakav potez HDSSB-a.

'Ako sam dobro razumio oni traže odgodu odlučivanja za siječanj. To Odbor za Ustav mora razmotriti i obratiti se predsjedniku Sabora, jer je sazvana izvanredna sjednica, i da se vidi ostaje li ta točka na dnevnom redu ili ne', rekao je Lesar.

Iako je i sam jučer rekao da se vode konzultacije oko nekih detalja ustavnih promjena na koje je upozorila stručna javnost i predsjednik Josipović, Lesar kaže da će, s obzirom na novi stav HDSSB-a, biti teško 'izglancati' konačni prijedlog do petka.

Upitan je li onda dobra ideja da se glasanje odgodi kako bi se sve 'izglancalo', Lesar je rekao: 'Oni koji su sudjelovali u radu glancat su mogli i dosad sve. Hoće li sada upotrijebiti neku drugu glanc mašinu, vidjet ćemo.'

'Pozdravljamo svaku razumnu odluku, pa tako i ovu iz HDSSB-a', poručio je pak HDZ-ov Davorin Mlakar, čija je stranka već ranije najavila da neće podržati ustavne promjene.

'HDZ je jasno rekao što misli o ovim ustavnim promjenama, ono što smo uočili kao probleme to smo jasno rekli, no nažalost u tom trenutku nismo naišli na podršku parlamentarnih stranaka. Mi smo govorili isto što govore i ustavno-pravni stručnjaci, dakle, ako ljudi koji se cijeli život bave Ustavom upozoravaju na određene opasnosti koje se dugoročno kriju u ovakvim promjenama Ustava, onda ne znam čije mišljenje bi se trebalo uvažiti, ako se ne uvažava njihovo mišljenje. U ovom trenutku, HDZ je na pozicijama i stajalištima na koje upozoravaju i predsjednik države i ustavno-pravni stručnjaci', poručio je pak HDZ-ov Ivan Šuker.

Upitan hoće li se HDZ sada opet uključiti u ustavne promjene, s obzirom da do sada nisu sudjelovali, Šuker nije odgovorio konkretno. 'Ako je odustao netko tko je bio taj jezičac na vagi da se dođe do dvotrećinske većine, onda je logična stvar da se cijeli postupak odgodi', rekao je Šuker.