UHIĆENJA U SRBIJI

Padaju moćnici u Kragujevcu, Novom Sadu i Somboru

24.12.2012 u 11:33

Bionic
Reading

U odvojenim akcijama srpska policija uhitila je više osoba u Kragujevcu, Novom Sadu i Somboru, javlja B92. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da su uhićenja 'vrhunac kampanje protiv lokalne vlasti' u tom gradu, a premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić tvrdi da akcije privođenja širom Srbije nemaju nikakve veze sa političkim razlozima

U Kragujevcu su privedeni čelnici nogometnog kluba Radnički i čelnici stranke Zajedno za Kragujevac Zlatko Milić i Žarko Biorac, koji se terete da su stranku oštetili za oko 185.000 eura.

Milić je tajnik gradskog vijeća Kragujevca i direktor političke organizacije Zajedno za Kragujevac, dok je Biorac vlasnik knjigovodstvenih agencija AB2 i Kont AB2.

Istovremeno, u akciji 'Komšija' u Kragujevcu su privedeni i potpredsjednik NK Radnički 1923, potpredsjednik stranke Zajedno za Šumadiju i član gradskog vijeća za investiranje Nebojša Vasiljević, generalni tajnik tog kluba Darko Stojanović i agent FIFA-e Zoran Pavlović

Njih trojica terete se da su prilikom prodaje nogometaša Filipa Kostića oštetili NK Radnički 1923 za oko 500.000 eura i u tom iznosu pribavili korist Pavloviću.

U policiji je rečeno da su uhićenja rezultat rada antikorupcijskog tima koji je u Kragujevcu boravio dva i pol mjeseca.

Privođenja u Novom Sadu i Somboru još traju, pa se još uvijek ne znaju imena privedenih, kao ni pravi razlog.

Prema saznanjima RTS-a, u tijeku je privođenje 12 osoba koje se terete da su zloupotrebom službenog položaja, pranjem novca i utajom poreza, prilikom otkupa i prodaje sekundarnih sirovina, oštetili proračun Srbije i nezakonito prisvojili više od četiri milijuna eura.

Komentirajući jutrošnja privođenja, direktor ureda Vlade Srbije za suradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da je borba protiv korupcije uzela maha i da su vidljivi njeni pozitivni učinci, od kojih je jedan i jutrošnja akcija u kojoj se privodi pet osoba u Kragujevcu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Mihajlović je rekao da je prirodno da se prvo provjeravaju političari i da bi nositelji vlasti trebali otkloniti svaku sumnju sa sebe, jer u svakom gradu u Srbiji postoji po jedino Dedinje i vile vrijedne nekoliko milijuna eura.