IPAK TERORIZAM?

Pad ruskog zrakoplova: Isključen tehnički kvar i pogreška pilota

02.11.2015 u 13:28

Bionic
Reading

Ruska zrakoplovna kompanija čiji se zrakoplov u subotu ujutro srušio iznad Sinaja u ponedjeljak je priopćila da uzrok nesreće ne leži niti u tehničkom kvaru niti ljudskoj pogrešci, već vanjskom 'fizičkom čimbeniku'

U padu zrakoplova aviokompanije Kogalimavija, čiji zrakoplovi lete pod nazivom Metrojet, poginulo je u subotu svih 224 putnika i članova posade.

'Zrakoplov je bio u odličnom stanju. Isključujemo tehnički kvar ili pogrešku posade', kazao je zamjenik glavnog direktora kompanije Aleksander Smirnov. Po njegovim riječima, nije zabilježen pomoć u poziv pilota službama na zemlji tijekom leta od egipatskog ljetovališta Šarm el-Šeika za Sankt Peterburg, već je komunikacija bila normalna i neprekidna sve dok zrakoplov nenadano nije nestao s radara.

'Jedino prihvatljivo objašnjenje je mehanički udar na zrakoplov', dodao je Smirnov, dodavši da 'ne postoji kombinacija kvarova sustava koja bi zrakoplov mogla uništiti u zraku'. Radi se o 18 godina starom, dvomotorskom zrakoplovu Airbus A321-240.

No, izvor blizak istražiteljima koji su u Kairu počeli analizirati crnu kutiju tvrdi da zrakoplov nije pretrpio nikakav udar izvana. Osim troje Ukrajinaca, svi ostali poginuli su Rusi.

U nedjelju je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio dan nacionalne žalosti u Rusiji.