IVICA TODORIĆ

'Ovom povijesnom transakcijom povećat ćemo zaposlenost'

03.09.2014 u 18:43

Bionic
Reading

Agrokor je od 1. rujna postao vlasnik 80,75 posto Mercatora. Glavni čovjek Agrokora poručuje da će ovo spajanje kompanija dovesti do veće razine zapošljavanja

Agrokor u priopćenju navodi da je završena druga faza spajanja dviju kompanija kojom se Agrokor, kao novi većinski vlasnik Mercatora, smatra dominantnom kompanijom na tržištu maloprodaje, ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i u regiji. No to mu nije dovoljno te izražava ambiciju i za daljnje širenje na europskom planu.

'Kao što je već poznato, Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. srpnja. Cijena za jednu dionicu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, ostala je ista kao i kod kupnje dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, a iznosi 86 eura', navodi se u priopćenju.

Donose i pisanu izjavu predsjednika Agrokor koncerna Ivice Todorića koju je, pišu, dao nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica: 'Ovom operacijom završena je najveća transakcija u povijesti regije. (...) Ovom povijesnom transakcijom počinjemo stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za zaposlenike i inicirati daljnji razvoj ekonomije u regiji, osnaživati tržišta za naše dobavljače, čime ćemo u konačnici znatno povećati razinu zaposlenosti. Završetkom javne ponude vlasnici i Uprave članica društva, njihov menadžment i zaposlenici idu u odlučnu provedbu strategije i vizije stvaranja liderskih i ekonomski najuspješnijih maloprodajnih kompanija u regiji. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti.'

Agrokor će malim dioničarima, stoji u priopćenju, isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude. Krajem srpnja Agrokor je prodajnom konzorciju banaka i korporacije Pivovarne Laško uplatio dogovorenih 172 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora.