BRZI NA JEZIKU

Ovo su najbolje svađe u 2013. godini

29.12.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Časopis New Yorker je na svom poslovnom blogu Currency izdvojio svađe oko ekonomskih pitanja koje su obilježile godinu na izmaku, a u njima su sudjelovali, između ostalih, Rupert Murdoch, papa Franjo i Donald Trump

Bill Ackman vs. Herbalife
Investitor s Wall Streeta Ackman opisao je poznatu kompaniju Herbalife kao 'piramidnu shemu', zapravo poslovnu prevaru, što je rezultiralo padom cijene dionica Herbalifea. Ipak, uskoro su se javili drugi investitori i demantirali Ackmanove tvrdnje, pa su dionice Herbalifea opet skočile, a Ackman je opisan od jednog investitora kao 'rasplakano dijete', zbog čega je najavio da će svoju borbu protiv Herbalifea 'nastaviti do kraja'.

John M. Broder vs. Elon Musk
Novinar New York Timesa Broder opisao je u svojem članku katastrofalnu testnu vožnju za električni auto Sedan S kompanije Tesla, kojoj je i osobno svjedočio. To se nije svidjelo menadžeru Tesle Elonu Musku, koji je na svom blogu optužio novinara da nije ispravno opisao što se desilo, te da ih je sve 'prevario kao budale'. Broder je sve odlučno demantirao, no zastupnica čitatelja New York Timesa je na kraju zaključila da novinar nije cijelo vrijeme 'koristio najbolju moguću prosudbu'.

Rupert Murdoch vs. ostatak svijeta
Medijski mogul se ove godine proslavio čudnim iskazima na Twitteru. Najavio je da će 'nova vlada Merkel odvesti moćnu Njemačku u propast', sprdao se s Nokijinim poslovnim padom, optužio BBC da je 'glasnogovornik nekolicine ljevičara iz Guardiana', ismijavao one koji su siromašni a debeli te na kraju pozvao Google da 'razotkrije Erica Schmidta', svojeg direktora. Ako ništa drugo, Murdochu se ne može zamjeriti da je ono što piše na Twitteru dosadno, s obzirom na to da je prije dvije godine započeo s 'Vraćam se na posao, dosta zabušavanja'.


Jagdish Bhagwati vs. Amartya Sen
Ekonomski rast Indije ove je godine doživio određene probleme, koji se ponajviše vide u gubitku vrijednosti rupija, a i u samoj se Indiji živahno raspravlja o tome koji je ispravan smjer ekonomske politike – još više privatizacije i liberalizacije ili baš suprotno. Oko toga su se, preko časopisa Economist, posvađali indijski ekonomski stručnjaci Bhagwati i Sen, inače obojica autori hvaljenih knjiga o indijskom gospodarstvu. Bhagwati je optužio Sena da mu uopće nije stalo do gospodarskog rasta, na što je ovaj pak odgovorio da je riječ o 'teškom iskrivljavanju' njegovih stavova. Na kraju se u polemiku uključio i Pankaj Mishra preko New York Review of Booksa, zaključivši da je Sen ipak u pravu.

Eric Schneiderman vs. Donald Trump
Njujorški tužitelj Schneiderman podignuo je optužnicu protiv Sveučilišta Trump (da, Donald Trump sada ima i svoje sveučilište!) zbog prevare, zbog čega je poznati biznismen poludio i počeo vrijeđati Schneidermana kao 'političara lake kategorije' i 'diletanta', optuživši ga i da je sve dogovorio s predsjednikom Barackom Obamom, još jednom omiljenom Trumpovom metom napada. Schneiderman je mjesecima šutio, tvrdeći da se tim ispadima želi skrenuti pozornost sa slučaja prevare, no u svježoj izjavi za Vanity Fair izjavio je da se Trump 'ponaša kao osoba koja ode na Super Bowl i misli da igrači američkog nogometa tijekom utakmice pričaju baš o njemu'.

Gay aktivisti vs. Olimpijske igre u Sočiju
Nakon što je u Rusiji izglasan kontroverzni zakon o zabrani homoseksualne propagande, američki gay aktivisti su pozvali velike kompanije koje su sponzori Olimpijskih igara u Sočiju – a to su, između ostalih, i Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble i Samsung - da bojkotiraju Putinovu sportsku manifestaciju. Jedan od prijedloga upućenih Coca-Coli jest i da promijeni svoju ambalažu u dugine boje, a s obzirom na to da u veljači počinje zimska olimpijada, nema sumnje da će se o toj temi još dosta čuti.

Papa Franjo vs. Rush Limbaugh
'Iz Papinih usta čujemo samo čisti marksizam', optužio je utjecajni američki radijski voditelj Limbaugh papu Franju nakon njegovih istupa o kapitalizmu i siromaštvu u svijetu. Papa je kasnije u intervjuu izjavio da nije marksist, no opet se osvrnuo na aktualnu ekonomsku situaciju: 'Govorilo se da će se čaša preliti i da će se s vrha novca spustiti do siromašnih. Ono što se zapravo desilo jest da se čaša samo povećava, a da ništa ne dolazi do siromašnih.' Prema zaključku New Yorkera, papa Franjo je neupitni pobjednik polemike s najpoznatijim amerčkim ultradesničarem.