POREZI I REFORME

Ovo je Vlada obećala da će napraviti do kraja mandata

30.07.2014 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada u Bruxelles početkom godine poslala mjere za suzbijanje prekomjernog deficita dobila je od Europske komisije osam preporuka koje je danas usvojila u Planu provedbe. Jedna od mjera je i uvođenje poreza na nekretnine početkom 2016, no još nije definirana porezna stopa

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je Vlada ugradila osam ključnih preporuka Europske komisije za što bržu i efikasniju provedbu reformi. 'Naš odgovor na preporuke Komisije je Akcijski plan odnosno Plan provedbe specifičnih preporuka u koji smo ugradili sve ono što smo istovremeno i uskladili s predstavnicima Komisije kao nužne mjere', kaže Grčić.

Preporuke se, podsjetio je Grčić, odnose na održivije javne financije, održivost mirovinskog sustava i sustava zdravstva, iskorištavanje potencijala tržišta rada i zapošljavanje, učinkovitu socijalnu zaštitu i jačanje poslovnog okruženja... U provedbi mjera koje smo obećali Bruxellesu, rekao je Grčić, pomoći će i Hrvatska narodna banka.

'U skladu s dogovorom s Komisijom revidirali smo organizacijsku shemu koja prati ovaj proces. Definirali smo i stručne timove koji će provoditi monitoring svih osam mjera i izvještavati Vladu u cilju ubrzanja procesa reformi kako bismo postigli značajniji pomak u odnosu na ono što je učinjeno do sada', rekao je Grčić.

NAJAVLJENI NOVI POREZI, SREĐIVANJE KATASTRA, RESTRUKTURIRANJE HZZ-A...

Pod prvom preporukom, 'Održive javne financije', zacrtane su izmjene Zakona o fiskalnoj odgovornosti za rujan 2014. te reorganizacija Porezne uprave do kraja godine. Do kraja 2015. zacrtano je donošenje Zakona o porezu na nekretnine, a poreza na kamatu od štednje nema u ovom dokumentu.

U drugoj preporuci, 'Održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava', zacrtan je plan smanjenja mogućnosti za rano umirovljenje i ubrzanje integracije mirovina po posebnim propisima u opći mirovinski sustav. Za prosinac je najavljen i novi Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Pod trećom mjerom, 'Smanjenje nezaposlenosti', najavljen je monitoring provedbe novog Zakona o radu te restrukturiranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Preporuka je i izraditi plan za suzbijanje rada na crno.

U preporuci 'Poboljšanje poslovnog okruženja' navode se ciljevi smanjenja administrativnih zahtjeva, što uključuje dugo očekivani plan uspostavljanja zajedničkog sustava zemljišnih knjiga i katastra za cijelu RH do listopada 2015.