GUVERNER BORIS VUJČIĆ

'Ovo je prva godina reformi, rezultate ćemo vidjeti za tri godine'

25.12.2013 u 21:06

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao je da je 2013. bila prva godina dugo čekanih i zakašnjelih reformi te da će građani oporavak osjetiti tek za dvije ili tri godine

Upitan je li ovo posljednji recesijski Božić za građane u Hrvatskoj, Vujčić je rekao da to ne može sa sigurnošću reći: 'Ne možemo reći da nećemo skliznuti još uvijek u negativni teritorij iduće godine, ali naše prognoze su da ćemo vidjeti iduće godine pozitivnu stopu rasta.'

Kaže da je kriza posljedica toga što je model rasta koji smo imali prije krize bio pogrešan: 'I sad je potrebno napraviti praktički kompletno restrukturiranje ekonomije', kazao je Vujčić i dodao da se moramo 'restartati'.

'Moramo otpočetka krenuti u potpuno novi način rasta
i to zahtijeva vremena. Malo zvuči onako biblijski, nakon sedam debelih godina dolazi sedam gladnih godina. Otprilike će to tako i završiti', rekao je Vujčić za Novu TV.

Vizije gospodarskog rasta na temelju osobne potrošnje potpuno su pogrešne i one su nas dovele u ovu krizu, rekao je Vujčić.

'Ono što je potrebno je to da imamo situaciju u kojoj trošimo onoliko koliko proizvodimo. To se u ovom trenutku događa, međutim sada se to događa na razini na kojoj je naša proizvodnja niža nego što je bila prije krize.
To je moguće napraviti samo ako ćemo imati ekonomiju koja neće biti zasnovana na domaćoj potrošnji, osobnoj i državnoj, već na proizvodnji, izvozu, otvaranju zemlje', kaže guverner HNB-a.

Upitan krećemo li se 'naprijed' u ekonomskom pogledu ili idemo 'unatrag', Vujčić tvrdi da se mičemo naprijed: 'Sad smo se počeli pomicati naprijed i ne treba nikako zastajkivati na tom putu.'