upalio se alarm

'Ovo je povijesno najniža točka u njemačkoj demokraciji! Mnogi su u strahu...'

27.06.2023 u 08:02

Bionic
Reading

Pobjeda na lokalnim izborima kandidata krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) je "povijesno najniža točka u njemačkoj demokraciji", rekla je državna povjerenica za borbu protiv diskriminacije.

"Iznad svega, mnoge ljude u Njemačkoj plaši kada stranka koja se doima otvoreno neljudskom dobije moć da oblikuje stvari", rekla je Ferda Ataman za dpa.

Osobe s invaliditetom, migranti te queer i transrodne osobe boje se da će "njihova ustavom zajamčena prava biti sve više narušena", dodala je.

Glavne njemačke stranke imaju odgovornost ne voditi tu vrstu politike, već joj se suprotstaviti, upozorila je Ataman, koja od prošle godine vodi neovisnu Saveznu agenciju za borbu protiv diskriminacije.

Deset godina nakon osnivanja kao euroskeptične stranke, AfD je ovog vikenda prvi put u Njemačkoj osvojio čelnu dužnost u općinskoj upravi, što je zazvonilo na uzbunu među političarima, borcima protiv rasizma i vjerskim organizacijama.

Kandidat AfD-a Robert Sesselmann pobijedio je u drugom krugu s 52,8 posto glasova, nadmašivši protivnika desnog centra u utrci za upravitelja okruga Sonneberg u istočnoj pokrajini Tiringiji.

  • +12
AfD-ov prosvjed u Berlinu Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

AfD je postigao uspjeh s antiimigrantskim i antizelenim programom.

Stranka trenutačno ima 18 do 20 posto glasova na nacionalnoj razini, a čak je i jača u bivšim komunističkim istočnim državama Njemačke, u mnogima koje održavaju izbore sljedeće godine.

Njemačka domaća obavještajna agencija klasificirala je stranku kao moguću desničarsku ekstremističku organizaciju.

Ta je oznaka omogućila da se stavi pod nadzor.