NITKO IZ HDZ-A

Ovo je poker desnih asova koji je stao uz Hasanbegovića i Esih

15.12.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Prvotno Vlada, a onda i saborska većina bez imalo dileme odbili su sve predložene amandmane na proračun za 2017. godinu. Milosti nije bilo ni za amandmane vladajućih, mostovca Mire Bulja, ali i zajednički amandman HDZ-ovih Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih. Njihov su amandman podržala samo četiri zastupnika

Većina HDZ-ovih i Mostovih zastupnika držala se naputka da se odbiju svi amandmani, no nekolicina ih je ipak odlučila podržati onaj Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, kojim se tražila preraspodjela odnosno smanjenje 13 milijuna kuna sredstava za civilno društvo.

Osim Esih i Hasanbegovića, za amandman su glasala još četiri zastupnika. Podršku su mu dali Mostovi Marko Sladoljev i Miro Bulj, koji je i inače u dobrim odnosima s Hasanbegovićem.

Veliko iznenađenje nije bila podrška zastupnika dijaspore Željka Glasnovića, a koji je i ranije davao podršku Hasanbegoviću.

Amandman je dobio i podršku Hrastovog Hrvoja Zekanovića, zastupnika koji je ušao u Sabor s HDZ-ove liste.

Drugim riječima, svoje stranačke kolege i njihov amandman nije podržao nijedan HDZ-ovac.

Ne radi se samo o šest zastupnika, poručila je nakon izglasavanja Bruna Esih. 'Vrlo je bitno pokazati ovdje i svoj politički stav, a ja sam apsolutno sigurna da ima puno više zastupnika koji misle u potpunosti isto što i mi, međutim došla je odluka da se po ovom pitanju glasuje ovako. Poštujem obrazloženje Vlade i tu odluku, ali u obrazloženju ministrice Dalić nije bilo jasno što tražimo. Naš amandman je taj kojim se ne traži povećanje ni prenamjena sredstava, nego se tiče civilnog društva. Isti je iznos i izvor sredstava i isti su krajnji korisnici. Mislimo da time jačamo civilno društvo jer se samo zaobilazi Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Činjenica koju smo naveli jest da Nacionalna zaklada ima depozit u banci u iznosu od gotovo 60 milijuna kuna', rekla je Esih.

Upitana je li premijer Plenković jučer na sjednici Kluba zastupnika tražio da povuku amandman, Esih je kazala da nije. 'Bila je to ugodna i normalna rasprava, a ja smatram da svaki zastupnik ima pravo reći što misli. Odluke dolaze kao što uvijek dolaze i mi ih poštujemo', rekla je Esih.

S obzirom na to da kaže da ih podržava puno više od četiri zastupnika, novinari su upitali Esih kako tumači to da ih je toliko malo dalo podršku glasanjem. 'To je na vama novinarima da istražujete', kazala je Esih.