ŠIRIĆ NAKON IZLASKA IZ REMETINCA

'Ovo je mila majka. U zatvoru sam igrao Čovječe ne ljuti se'

08.03.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Bivši nogometni dužnosnici Željko Širić, Stjepan Djedović i Neven Šprajcer izašli su u četvrtak iz zatvora u Remetincu, nakon što im sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda nije produljio tromjesečni pritvor

'Pokazat ću i dokazati da nije bilo kako ste izještavali. Kako mi je bilo u zatvoru? Kad nisam u ratu poginuo, ovo je mila majka. Vrijeme sam kratio igrajući čovječe ne ljuti se, a Hrvoju Malešu nemam ništa za poručiti', izjavio je novinarima prvoosumnjičeni Širić kojeg su dočekali odvjetnici Krešo Vilajtović i Ivo Farčić. Na slobodi su se našli temeljem odluke Ustavnog suda od 5. ožujka nakon sto su usvojene njihove žalbe na produljenje pritvora. Nakon što je saslušano stotinjak svjedoka prestala je opasnost od utjecaja na svjedoke.

Bivši dopredsjednik HNS-a i nogometni sudac Željko Širić te bivši predsjednik Sudačke komisije Stjepan Djedović uhićeni su 9. prosinca prošle godine, a bivši tajnik Udruge prvoligaša i NK Karlovca Neven Šprajcer dva tjedna kasnije. Od tada su bili u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Ustavni sud je nedavno ustvrdio da nema opasnosti od ponavljanja nedjela jer su osumnjičeni isključeni iz nogometnog saveza pa je kao razlog za ostanak u zatvoru ostala samo opasnost od utjecaja na svjedoke. No, USKOK je danas predložio, a sudac istrage Ratko Šćekić prihvatio njihovo puštanje na slobodu.

USKOK je u istrazi u protekla tri mjeseca ispitao stotinjak svjedoka i preostalo je još saslušati njih par s kojima trojica osumnjičenika po izlasku na slobodu ne smiju kontaktirati. Širić i Djedović su pod istragom zbog sumnje da su od predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša tražili 100.000, a uzeli 30.000 eura mita za pošteno suđenje.

Nakon njihova uhićenja istraga o korupciji u nogometu proširena je na Šprajcera te bivšeg sportskog direktora Radničkog nogometnog kluba Split Nenada Praliju i još dvoje osumnjičenih iz tog kluba.

Šprajcera se sumnjiči da je kao tajnik NK Karlovac Širiću davao mito za prelazak svog kluba u viši rang natjecanja te za pošteno suđenje.