SEABIRD NORTHERN EXPLORER

Ovo je brod koji je našao tragove nafte u Jadranu

21.01.2014 u 17:00

  • +6

Dobrodošli na brod Seabird Northern Explorer

Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Bionic
Reading

Danas su na brodu Seabird Northern Explorer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predstavnici tvrtke Spectrum koja se bavi podmorskim seizmičkim istraživanjima održali konferenciju za medije na kojoj su javnost informirali o rezultatima posljednjih istraživanja. Projekt je trajao pet mjeseci, a snimljeno je 14.712 km Jadranskog mora u epikontinentalnom dijelu

Podsjetimo, seizmičko snimanje jadranskog podmorja je počelo u rujnu prošle godine i završeno je jučer. Snimanje se vrši 2D tehnikom i oko toga je bilo određenih prijepora s ekolozima koji smatraju da su navedena istraživanja štetna za podmorsku faunu.

Vrdoljak je danas konstatirao da je već više od dvadeset svjetskih kompanija otkupilo dokumentaciju seizmičkih istraživanja na osnovi kojih će navedene kompanije odlučiti hoće li potpisati koncesijski ugovor za pojedina područja u hrvatskom dijelu Jadrana. Spectrum je već istraživao talijanski dio mora, pa je na ovaj način kompletirana slika Jadranskog mora.

Ministar gospodarstva je usporedio slična istraživanja prije dva-tri desetljeća koja su se provodila u hrvatskom podmorju. 'Apsolutno se ne mogu usporediti tadašnja i sadašnja istraživanja, u pitanju je potpuno nova tehnologija', tvrdi ministar. Podsjetio je i na veliku komparativnu prednost eventualnog bušenja i eksploatiranja nafte i plina na našoj obali. Troškovi bušenja u Jadranu su i do deset puta manji nego primjerice ispred brazilske ili afričke obale jer se radi na relativno malim dubinama od oko 250 metara.

Vrdoljak danas nije htio govoriti o konkretnim brojkama i kalkulacijama, ali je napomenuo da eventualna bitna eksploatacija nafte i plina iz Jadrana ima jednu veliku prednost, koja je usporediva s Norveškom. 'Naše tržište je odmah u regiji i Europi i mi ne moramo vršiti daleki transfer, time smo znatno konkurentniji na tržištu', zaključio je Ivan Vrdoljak.


Brod Seabird Northern Explorer izgledom podsjeća na remorker, minolovac ili na protupodmornički ratni brod, ali u utrobi krije kombinaciju standardne pomorske opreme i sofisticirane tehnologije. Riječ je svakako o invazivnoj istraživačkoj tehnologiji. Na osnovi viđenog teško je zaključiti u kojoj mjeri je to ekološki problematično.

Vezano s time i Vrdoljak i odgovorni ljudi iz Spectruma tvrde da rade u okvirima standarda koji važe primjerice u Norveškoj i Velikoj Britaniji, dakle u zemljama s visokim ekološkim standardima. Ipak, istraživanja su nakon više mjeseci završena i zapravo nema još nekih egzaktnih podataka ili pokazatelja da li su i u kojoj mjeri ova istraživanja nanijela štetu ekološkoj stabilnosti podmorja.

Seabird Northern Explorer je primjer sofisticirane skupe tehnologije i to je zapravo prodaja znanja, a za njihova istraživanja su redovito zainteresirane sve velike naftne kompanije. Oni imaju jednu od najvećih arhiva seizmičkih podataka na svijetu i uživaju ugled globalnog igrača. Utoliko današnje izjave ministra Vrdoljaka imaju dodatnu težinu i jadransko podmorje ima potencijala. 'Ako nećemo biti globalni igrači na tržištu nafte, bit ćemo barem regionalni', ustvrdio je Vrdoljak.

Pogledali smo malo i mape istraživanja na računalima na brodu i operatori su nam pojasnili gdje se po određenim parametrima mogu očekivati konkretni rezultati i 'crno zlato'. To su apstraktne strukture na ekranu koje laiku mnogo ne znače, ali stručnjacima su svakako dragocjeni podaci. Naravno, nisu nam kazali gdje je lokacija konkretnog primjera koji su nam pokazali. Ovo istraživanje je obuhvatilo 15 tisuća kilometara offset seizmičkih podataka rastera 5x5 kilometara.

Za potrebe naftnih kompanija seizmički podaci bit će dostupni u veljači ove godine. Eventualna prva bušenja i konkretna potraga za nalazištima nafte i plina danas su najavljeni za najranije 2015. godinu.