POŽURI POLAKO

Ovo će razbjesniti Markić i ekipu: Vladi se nimalo ne žuri s provjerom potpisa za referendum

02.08.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Vladi RH očito se ne žuri provjeriti potpise birača za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj. Naime na današnjoj sjednici Vlade tek je usvojen zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo uprave za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnosti svih potpisa birača

Birokratski sročen zaključak, temeljen na zaključku Sabora od 6. srpnja, na sjednici je iznio resorni ministar Lovro Kuščević, navevši da se njegovo ministarstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova zadužuju za provjeru spomenutih potpisa, kao i toga jesu li prikupljeni sukladno Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

'Potrebna sredstva za izvršenje utvrđenih provjera osigurat će se preraspodjelom sredstava unutar limita ukupnih rashoda Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu na pozicije Ministarstva uprave. Ministarstvo uprave o izvršenim provjerama izvijestit će Vladu Republike Hrvatske', kazao je Kuščević.

Kada će potpise prebrojati i o svemu izvijestiti Vladu, u spomenutom zaključku se ne spominje.

Podsjetimo, građanska inicijativa Narod odlučuje od 13. do 27. svibnja ove godine prikupila je više od 405.000 potpisa birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava u Hrvatskoj. Prošlog petka su njezini članovi u Splitu izrazili zabrinutost što hrvatska Vlada još nije donijela odluku o prebrojavanju i provjeri vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma te je izvijestila kako je europskim institucijama uputila apel "o narušenoj neovisnosti referendumskog procesa".

  • +21
Vlada o paketu poreznih reformi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Istovremeno, inicijativa Istina o Istanbulskoj Saboru je predala 377.635 potpisa, kojima se traži raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.