JOVANOVIĆ U RIJECI

Ove jeseni natječaji za izgradnju 70 školskih objekata

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.09.2012 15:18
  • Objavljeno 03.09.2012 u 14:24
Željko Jovanović u škole

Željko Jovanović u škole

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / Cropix

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović posjetio je danas osnovnu školu Dolac u Rijeci povodom prvog dana školske godine te ocijenio da je riječ o modernoj školi koja je primjer ostvarenja izvanrednih rezultata temeljem suradnje grada, županije i Talijanske unije
Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ravnateljica škole Nadia Poropat kazala je da je škola Dolac manjinska škola s obzirom na to da je u njoj osam talijanskih odjeljenja, ali i četiri hrvatska. Istaknula je da je ta okolnost prednost jer se odvijaju programi multikulturalnosti i višejezičnosti.

Ministar Jovanović je naglasio da je Vlada pripremila program gradnje i obnove 338 školskih objekata u cijeloj zemlji u ukupnoj vrijednosti šest milijardi kuna. Već ove jeseni će biti pripremljeno 70 objekata za raspisivanje natječaja za gradnju, kazao je. Uz to, odlukom Vlade se izdvaja 110 milijuna kuna za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, rekao je ministar.

Spominjući program uvođenja građanskog i zdravstvenog odgoja, kazao je da je riječ o novom pristupu školi, gdje se neće učiti samo za ocjenu. Želim da temeljem tog odgoja učenici počnu više poštovati sebe pa će moći više poštivati i svoje prijatelje, druge učenike i nastavnike, naglasio je.

Jovanović je dodao da bi rezultat trebalo biti smanjenje bolesti, ovisnosti, vršnjačkog nasilja te jačanje spolne i rodne ravnopravnosti kako bi se razvijale zdravije i sretnije generacije.

Istaknuo je da očekuje da će prosvjetari na sindikalnom referendumu prihvatiti Vladin prijedlog izmjena temeljnog kolektivnog ugovora. Svi se moramo odricati u razdoblju krize, ali je bitno da se prosvjetari ne zakidaju na plaćama koje bi se tim izmjenama trebale i povećati.

Prosvjetarima bi se jedinima povećale plaće u državnom i javnom sektoru, a smanjili bi se iznosi za božićnice, regrese i putne troškove, kazao je ministar.

Odluku da se ocjene ne zaključuju na polugodištu donijeli smo zbog kraćeg trajanja prvog polugodišta u odnosu na drugo te nemogućnosti dijela nastavnika da kvalitetno ocijene učenike u tom razdoblju. Tako bi krajem polugodišta nastao 'stampedo' ocjenjivanja, naveo je Jovanović.

Nakon susreta s ravnateljicom i nastavnicima Jovanović je sa suradnicima bio na školskoj priredbi namijenjenoj učenicima koji danas kreću u prvi razred. Ministar u planu obilaska danas još ima šest škola na području zapadne Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi