NAJDETALJNIJA DOSAD

Ovakvu sliku Mliječne staze još nikad niste vidjeli!

25.02.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Europska južna promatračnica (ESO) jučer je objavila fascinantnu snimku cijele Mliječne staze iz perspektive Zemljine južne polutke u visokoj rezoluciji od ukupno 187 megapiksela.

Ova snimka rezultat je projekta APEX Telescope Large Area Survey of the Galaxy (ATLASGAL) u kojem su posljednjih nekoliko godina snimana najhladnija područja svemira. U sklopu istog projekta objavljeno je još 70-ak kvalitetnih znanstvenih radova.

U njemu je korišten poseban 12-metarski teleskop APEX čiji je fotosenzor ohlađen na temperaturu blizu apsolutne nule (-273,15 °C). Ovakva ekstremno niska temperatura omogućuje mu da bude osjetljiv na najmanje promjene u temperaturi koje stvara kozmičko zračenje koje stiže do njega tako da može snimiti čak i plinove i prašinu čija je temperatura tek nekoliko desetinki stupnjeva iznad apsolutne nule.

Konvencionalni teleskopi uglavnom mogu registrirati samo najsvjetlija, vruća tijela poput zvijezda. No APEX je vrlo osjetljiv na mnogo slabija zračenja elektromagnetskih valova na valnim dužinama manjim od milimetra, što znači u rasponu od infracrvenog svjetla do radio valova. To mu omogućuje da zabilježi čak i tamne, hladne oblake kozmičke prašine u kojoj se rađaju zvijezde. Nalazi se na 5100 metara nadmorske visine u Čileu.

'ATLASGAL daje uzbudljive uvide u mjesta na kojima se formiraju sljedeće generacije masivnih zvijezda i cijelih jata. Kombiniranjem ovih snimaka s promatranjima satelita Planck sada možemo dobiti vezu s velikim strukturama golemih molekularnih oblaka', rekla je voditeljica projekta analize podataka Timea Csengeri iz Instituta za radioastronomiju Max Planck (MPIfR) u Bonnu.

Detalje snimke pogledajte skrolanjem dolje.