PRIOPĆENJE

Ovakvo je aktualno stanje poplavljenih područja u utorak poslijepodne

16.05.2023 u 17:24

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite objavio je aktualno stanje na poplavljenim područjama po županijama. Njihovo priopćenje donosimo u nastavku

Zadarska županija

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu i dalje je u opadanju, očekuje se postepeno povlačenje poplavnih voda na području Gračaca. Na području Obrovca, vodostaj Zrmanje također je u opadanju koje se očekuje i u narednim satima. Sve operativne snage i nadležne službe i dalje su na terenu. Provodi se ispumpavanje poplavnih voda i sanacija poplavljenih područja, objekata i imovine. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite s tri velike pumpe ispumpava vodu iz poplavljenog dijela grada Obrovca. Specijalistički timovi Hrvatskog Crvenog križa dostavljaju hranu, vodu i lijekove na području Gračaca. Predstavnici Službe civilne zaštite i dalje sudjeluju u radu stožera civilne zaštite.

Zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i slivnim vodama koje su poplavile stambene i poslovne prostore, Stožer civilne zaštite grada Obrovca uputio je obavijest građanstvu o nužnoj provedbi mjera u cilju sprječavanja nastanka zaraze (dezinficiranje svih poplavljenih prostorija, pokućstvo i tapecirani namještaj koji su poplavljeni preporuča se trajno baciti u priložene kontejnere koji će biti postavljeni po gradu, poplavljene prostore nužno je očistiti sredstvima za dezinfekciju, zidove objekta nužno je dezinficirati).

Sisačko-moslavačka županija

Na lokaciji u Novoj Drenčini (Petrinja) izvedeno je proširenje i nadvišenje otprije postavljenog privremenog nasipa od vreća sa pijeskom uz rijeku Kupu.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Uni vezano za vodomjer Hrvatska Kostajnica. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je u porastu. Operativne snage i nadležne službe s Hrvatskom vojskom postavljaju zečje nasipe od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u neposrednoj blizini rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, te tzv. „negativne“ bunare oko slivnika i šahtova za sprečavanje plavljenja ulica na mjestima gdje rijeka Una prodire kroz kanalizacijski sustav. Uslijed velikih oborina i graničnih parametara ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, u Hrvatskoj Kostajnici iz JP Komunalac preporučuju korisnicima vodnih usluga upotrebu vode za ljudsku potrošnju uz prokuhavanje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od jučer ujutro 15.5.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje. Hrvatske vode uvele su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Savi vezano za vodomjer Jasenovac.

  • +36
Visok vodostaj rijeke Kupe kod Karlovca Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Karlovačka županija

Na karlovačkom području i dalje traju pripreme za moguće poplave. S obzirom na nove očekivane oborine na slivu rijeke Kupe tijekom današnjeg, a i sutrašnjeg dana doći će do dodatnog porasta vodostaja rijeke Kupe u Karlovcu. Prema procjenama Hrvtaskih voda, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se tijekom noći sa srijede na četvrtak 17./18.5.2023. Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Karlovca i Ogulina. U suradnji s gradskim tvrtkama i operativnim snagama civilne zaštite pune se vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Osječko-baranjska županija Na području Našica, naselje Martin, voda iz prepunih kanala preljeva se preko ceste i ulazi u dvorišta i poslovne objekte. I u Našičkom Novom Selu voda iz prepunih kanala ulazi u dvorište obiteljske kuće. Na intervenciju su upućeni vatrogasci te komunalne tvrtke radi ispumpavanja vode i prokopa dodatnog kanala za odvod viška slivne vode.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije aktivirani su uži stožer Virovitičko podravske županije i Stožer civilne zaštite općine Čačinci. Na snazi je izvanredna mjera obrane od poplava za potok Krajina. U Čačincima se provode aktivnosti sanacije poplavljenih objekata.

Bjelovarsko-bilogorska županija Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave: Ilova - Veliko Vukovje. U Garešnici je rijeka Ilova otplavila izletnički splav u vlasništvu turističke zajednice zbog čega je angažirana JVP Garešnica. Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar obišao je vodomjere Palovac i Garešnica te je održao sastanak sa zapovjednikom JVP Garešnica.

Ličko-senjska županija

Stožer civilne zaštite Lovinac je u pripravnosti, kiša pada, sve službe su na terenu. U Štikadi je premješten namještaj u dvije kuće. Nakon puštanja vode iz jezera Štikada u dvije kuće u kojima nitko ne živi poplavljene konobe. Stožer civilne zaštite Plitvička Jezera je također u pripravnosti, poduzimaju sve mjere po potrebi. Za sada nema poplavljenih područja iako se to očekuje u zaseoku Luketići. Uslijed obilnih oborina vodostaj rijeke Korane raste cca 10 cm za pola sata.