komunikacija iz zatvora

Ovako je Navaljni pisao o Trumpu: 'Zar ih ne brine ova očita stvar?'

20.02.2024 u 09:07

Bionic
Reading

Iako je ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni posljednje godine svog života proveo iza rešetaka, itekako je ostao povezan s vanjskim svijetom. Pisma iz posljednjih mjeseci njegova života, do kojih je došao The New York Times, pokazala su da je Navaljni, koji je bio u zatvoru od siječnja 2021., uspio ostati u toku s aktualnim događajima, uključujući one u SAD-u

U pismu poslanom prijatelju, fotografu Evgeniju Feldmanu, Navaljni je program bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za drugi mandat nazvao 'stvarno zastrašujućim', piše The New York Times.

'Ako predsjednik Joe Biden ima zdravstvenih problema, Trump će postati predsjednik. Zar ova očita stvar ne brine demokrate?' pisao je Navaljni.

U drugom pismu Feldmanu 3. prosinca ponovno je izrazio zabrinutost zbog Trumpa i zamolio svog prijatelja: 'Molim te, navedi mi jednog sadašnjeg političara kojem se diviš.'

Business Insider tražio je komentar Trumpova ureda na Navaljnijeva pisma, no nije ga dobio do objave teksta.

Nakon što je premješten u zatvorsku koloniju IK-3, blizu Arktičkog kruga, Navaljnijeva komunikacija s vanjskim svijetom bila je znatno smanjena.

Times je izvijestio da je njegova mogućnost komunikacije iz tog zatvora bila znatno otežana. Novinar Sergej Parhomenko primio je pismo koje mu je Navaljni poslao 13. veljače, nekoliko dana prije smrti. U pismu, koje je Parhomenko podijelio na Facebooku, govorio je o knjigama i rekao da ima pristup samo klasicima u svom novom zatvoru.

'Tko mi je mogao reći da je Čehov najdepresivniji ruski pisac?' napisao je.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Trump sa svoje strane nije spomenuo Navaljnog u danima nakon njegove smrti, a drugi su svjetski čelnici za njegovu smrt izravno okrivili Putina.

U postu na Truth Socialu u ponedjeljak, Trump je kratko spomenuo Navaljnog prije nego što je usmjerio svoj bijes na vlastite političke protivnike. 'Iznenadna smrt Alekseja Navaljnog učinila me sve više svjesnim onoga što se događa u našoj zemlji. To je sporo, postojano napredovanje, s krivim, radikalno lijevim političarima, tužiteljima i sucima koji nas vode putem uništenja', napisao je Trump.