NE PRIZNAJEM OVAJ SUD

Ovako bi govorila Aleksandra Kolarić

21.12.2013 u 08:11

Bionic
Reading

Donosimo govor Aleksandre Kolarić, koji bi održala pred članovima Glavnog odbora SDP-a, da joj je stranačko vodstvo dopustilo da im se obrati. Govor prenosimo u cijelosti

Dragi kolegice i kolege,

Obraćam vam se javno danas jer ne prihvaćam šutnju kao oblik političkog djelovanja. Da citiram Benjamina Franklina: 'Kao što smo odgovorni za neutemeljene riječi, tako smo odgovorni i za neutemeljenu šutnju.'

Danas o meni glasate jer sam učinila ono što svaki političar treba činiti. Otvoreno i odgovorno iznijela sam svoj politički stav. Inzistiranje na lex Perković je politički štetno i pogrešno. Drago mi je da je zakon promijenjen. Kada odluke vodstva štete nacionalnim interesima na njih treba upozoriti. Svima nama primjer bi trebale biti progresivne političke stranke gdje je javno upozorenje na štetne odluke vodstva stranke uobičajena praksa. U razvijenoj demokraciji svaki političar ima pravo izaći u javnost sa svojim političkim stavom, a da se oko toga prethodno ne konzultira s vrhom stranke, posebice ako se radi o nacionalnom interesu.

Nacionalni interes je ispred stranačkog interesa, a osobna savjest ispred stranačke discipline.

U interesu stranke koja vodi državu je štićenje nacionalnog interesa, a ne interesa bilo kojih stranačkih pojedinaca. To je ono na što sam svojim javnim nastupom htjela upozoriti.

Interes SDP-a nije šutnja, nego dijalog. On je naša odgovornost i obveza. Nije različitost, već 'jedinstvo' mišljenja ono čega se trebamo bojati. Dijalog se ne potiče tako da se članove zbog verbalnog delikta pokušava izbaciti iz stranke, niti tako da svi u predsjedništvu povlađuju predsjedniku.

Zašto je u SDP-u sve manje dijaloga? Zašto se nevidljivom rukom guši rasprava u stranci? Zašto se u vrhu SDP-a nevoljko čuju različita, nezavisna i kritička mišljenja?

Mi nismo nikada bili stranka kojom je vladao strah. Mi to ne smijemo postati. Mi se ne smijemo bojati razgovora o načinu vođenja stranke, o uspješnosti naših ministara, o načinu postavljanja moralne ljestvice. Mi se ne smijemo bojati razgovora o tome štete li reputaciji naše stranke naručivanje skupocjenih limuzina, krivotvorenje službenih dokumenata, porezni dug državi, sumnje na kupovanje vijećnika, prenamjena poljoprivrednih zemljišta ili klijentelističko zapošljavanje. Mi se ne smijemo bojati istine.

Vodstvo koje se boji provesti nužne reforme, vodstvo koje se boji čuti mišljenje stručnjaka, vodstvo koje ne želi čuti mišljenje članstva, vodstvo koje se boji čuti što građani misle, ne može biti uspješno vodstvo. Strah od istine loš je politički savjetnik i saveznik.

Rekla sam, i ponovit ću, ne pristajem na strah. Istinu sam javno govorila prije, govorim je i sada, a govorit ću je i ubuduće. A istina, koju nam građani poručuju, glasi: SDP-u su nužne promjene. Ovakvi kakvi smo sada bojimo se čuti, a posljedično ne uvažavamo i ne rješavamo potrebe građana. Ishod je jasan: ili ćemo se mi mijenjati ili će nas građani zamijeniti.

Pred sadašnjim vodstvom je izazov da počne provoditi promjene ili da nastavi gurati glavu u pijesak. Samo kroz dijalog, kroz pozitivne promjene i kroz provođenje reformi, možemo ponovno dobiti izbore i vratiti povjerenje građana.

Djelotvornost i uspješnost vodstva mjeri se stvarnom društvenom promjenom, podrškom članstva i ispunjenjem očekivanja građana. Legitimitet i legalitet mandata predsjednika stranke je neupitan i zato zajedno s mnogim članovima i građanima očekujem da će u preostale dvije godine postati poticatelj promjene. Kako nužnih reformi u državi, tako i promjene u načinu upravljanja strankom.

Vjerujem u SDP, vjerujem u potencijal naših članova, vjerujem da se možemo vratiti vrijednostima demokracije, jednakosti i pravednosti. SDP će morati ponovno postati istinski dosljedna stranka.

Istinski demokratska stranka ne izbacuje članove zbog verbalnog delikta, javnim glasanjem, odlukama sakrivenim 'u paketu'.

Stranka istinski jednakih članova ne izbacuje iz stranke zbog javno izrečenog političkog stava, a šuti o članovima koji su, politički neetičkim postupcima, stranci nanijeli ogromnu reputacijsku štetu.

Stranka koja počiva na principu istinske pravednosti ne sudi svojim članovima prijekim sudom, bez dokaza i argumenata, bez prava na obranu i bez mogućnosti žalbe.

Kao članovi Glavnog odbora, vi ste zaduženi za čuvanje demokratskih temelja stranke, istinskih vrijednosti na kojima stranka počiva.

Bez obzira kakav bio ishod vašeg glasanja, ja ne odustajem od SDP-a. Duboko se nadam i vjerujem da niti vi ne odustajete od istinski dosljednog SDP-a. Ne odustati znači ne bojati se govoriti i postupiti u skladu sa svojim vrijednostima i svojom savješću. Upozoriti vodstvo kada vuče pogrešne poteze i donosi štetne odluke.

Nemamo se čega bojati, osim straha samog. Izbore smo prije dvije godine dobili, ali ako ovako nastavimo dalje, bojim se da osim izbora možemo izgubiti i obraz. Odluka i odgovornost je na vama, članovima Glavnog odbora.

I dalje ću javno zagovarati socijaldemokratske vrijednosti i pozivati na nužne promjene u stranci. Promjene koje će SDP dalje razviti u otvorenu, dosljedno progresivnu i istinski demokratsku stranku. SDP odgovoran građanima i svojim članovima i simpatizerima. Vjerodostojan SDP. U takav SDP vjerujem, za takav SDP ću se zalagati i takvom SDP-u ću uvijek pripadati. S članskom iskaznicom ili privremeno bez nje.