ZU-23-2CP

Ovaj modernizirani ukrajinski top radi čuda u obaranju ruskih letjelica

13.01.2024 u 07:05

Bionic
Reading

Postrojbe Državne granične službe Ukrajine ojačane su ovih dana novim protuzračnim topovima ZU-23-2CP poljske proizvodnje. Premda ti topovi izvorno potječu još iz sovjetskog doba, njihova modernizirana poljska inačica pokazala se kao vrlo precizno oružje mobilnih timova ukrajinske protuzračne obrane, osobito u Operativnoj zoni Sjever, gdje u posljednje vrijeme bilježe značajne uspjehe u uništavanju bespilotnih letjelica i krstarećih projektila. Donosimo više o novonabavljenim topovima koji u obaranju ruskih letjelica bilježe senzacionalne rezultate

General pukovnik Serhij Najev, zapovjednik Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, čestitao je prošlog tjedna mobilnim timovima protuzračne obrane na uništavanju čak 47 posto bespilotnih letjelica i 19 posto krstarećih projektila koji su 2. siječnja napali ukrajinske položaje u Operativnoj zoni Sjever.

'Hvala vam na nevjerojatnoj hrabrosti i predanosti. Zahvaljujući vama uspjeli smo ojačati naš zračni štit i time spasiti tisuće života naših civila. Hvala vam na vašoj zaštiti', poručio je Najev suborcima sa sjevera Ukrajine.

U zahvali je precizirao da se ukrajinske protuzračne snage na sjeveru zemlje suprotstavljaju zračnim prijetnjama protuzračnim raketnim sustavima kratkog dometa, prijenosnim protuzračnim raketnim sustavima, teškim strojnicama i protuzračnim topovima, među kojima su se ponajviše iskazali ZU-23-2CP, koje proizvodi poljska tvrtka Zakłady Mechaniczne Tarnów iz sastava holdinga Polska Grupa Zbrojeniowa.

ZU-23-2CP Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Republike Poljske

Poljski ZU-23-2CP proizvedeni su 2022. godine, a prema navodima Državne granične službe Ukrajine, koriste se za suzbijanje ruskog tzv. lebdećeg streljiva i drugih zračnih ciljeva. Graničari dodaju da će se protuzračni topovi također koristiti za gađanje ruskih diverzantskih i izviđačkih skupina te uništavanje neprijateljskog osoblja i opreme, uključujući onu oklopnu.

Sustav ZU-23-2CP opremljen je s dva topa 2A14 kalibra 23 milimetra i prstenastim ciljnikom. Služi za gađanje zračnih ciljeva na udaljenosti do 2500 metara i na visini do 1500 metara. Prvenstveno je namijenjen za protuzračnu obranu zračno-desantnih trupa, ali konstrukcijska svojstva topa omogućuju njegovu upotrebu za borbu protiv lako oklopljenih kopnenih ciljeva i vatrenih točaka na udaljenostima do 2000 metara.

Specijalist za iranske Šahide

U odnosu na izvornu inačicu, Poljaci su smanjili težinu topa za 100 kilograma te značajno povećali resurs cijevi. Također su uveli elektrooptički ciljnik GP-1R, kao i reflektorski dnevno-noćni ciljnik CP-1, koji strijelcu omogućuje da vidi osvijetljenu projekciju ciljničke točke ili neku drugu sliku moduliranu na vidno polje.

ZU-23-2CP može gađati neprijateljske mete korištenjem protutenkovskog zapaljivog streljiva za praćenje (BZT) i visokoeksplozivnog zapaljivog streljiva za praćenje. Sustav, navode ukrajinski izvori, može ispaliti do 2000 takvog streljiva u minuti, a koristit će se zasebno na stacionarnim položajima te na kamionima i drugim mobilnim platformama u kombinaciji s različitim sredstvima za otkrivanje i navođenje ciljeva.

Valja naglasiti da ukrajinske protuzračne snage već neko vrijeme koriste digitalne ciljnike za rušenje ruskih letjelica, posebice dronova iranske proizvodnje tipa Šahid. Ta aplikacija pomaže strijelcu u brzom otkrivanju nevidljivog letećeg objekta i ciljanju prema njemu, što je iznimno važno jer bi meta mogla biti u dometu pogotka nekoliko sekundi, a vjeruje se da ciljnički sustav može napraviti korekcije pri gađanju pokretnih ciljeva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukraininan Military

Uz to, ukrajinska protuzračna obrana sve češće koristi termovizijske kamere jer su se pokazale kao vrlo zahvalna oprema u noćnim i slabo vidljivim uvjetima tijekom borbe protiv dronova i lebdećeg streljiva. Stručnjaci ocjenjuju da bi Ukrajinci kombinacijom termovizijskih kamera i ciljnika te poljskog topa ZU-23-2CP mogli postići još bolje rezultate na terenu, posebice kada je riječ o bržim letjelicama. O jednom takvom uspjehu tportal je pisao ovog tjedna, a vjeruje se da je i u tom slučaju korištena sprega stare i moderne opreme.