ĐAKIĆ:

'Ova vlast ne čini ništa za žrtve komunističkog režima'

23.08.2012 u 16:39

Bionic
Reading

Današnja vlast ne čini ništa za žrtve totalitarnoga komunističkog režima jer im nije stalo do njihova dostojanstva, izjavio je predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić u Mrtvome jarku, u općini Suhopolju, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Glavna komemoracija za Virovitičko-podravsku županiju održana je uz spomen-obilježje na šumskome predjelu Mrtvom jarku, gdje su pronađene četiri masovne grobnice u kojima je, pretpostavlja se, više od 700 sudionika Križnog puta, hrvatskih vojnika, žena i djece. Nijedna grobnica nije istražena niti su žrtve ekshumirane.

'Prijašnje vlasti pokušale su nešto učiniti, a današnje ne čine ništa zato što im nije stalo. Govore da je to vrijeme drugačije od istine, od pravednosti, od toga da žrtva mora imati svoju satisfakciju, da mora imati imenom i prezimenom krvnika koji je pod zvijezdom petokrakom ubijao', rekao je Đakić.

Istaknuo je da su zločini onih koji su nosili kape sa zvijezdom petokrakom za 'totalitarnog komunističkog režima jednaki zločinima zvijezde petokrake koja je žarila i palila u Domovinskom ratu'.

Prozvao je državno odvjetništvo i sudove koji 'ne istražuju i ne završavaju procese protiv Josipa Manolića, Josipa Boljkovca, Stjepana Mesića i svih onih koji su u svojem životu i radu imali teške mrlje kao službenici Komunističke partije imenovani da budu šefove Ozne i Udbe'.

Komemoraciju u Mrtvom jarku organizirali su Općina Suhopolje, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te općine i Udruga 'Hrvatski domobran' iz Virovitice, čiji je predsjednik Vlatko Ljubičić istaknuo da je u Virovitičko-podravskoj županiji pronađeno 70 grobnica i oko 4000 grobova žrtava komunističkog režima u kojima je, kako se pretpostavlja, oko 7000 žrtava.