UOČI PREGOVORA HDZ - MOST

Ova su imena u kombinacijama za nove ministre

04.01.2016 u 12:16

Bionic
Reading

HDZ i Most nastavljaju razgovore o formiranju nove Vlade pri čemu umjesto prvog potpredsjednika HDZ predlaže funkciju zamjenika, a spominju se konkretna imena budućih ministara

HDZ će, kako navode mediji, tražiti ukidanje mjesta prvog potpredsjednika Vlade i umjesto njega predložiti funkciju zamjenika.

Također, umjesto dosadašnja tri predložit će četiri potpredsjednika Vlade: uz dosadašnje za društvene i gospodarske djelatnosti, novost bi bio potpredsjednik za domovinsku sigurnost te potpredsjednik Vlade bez portfelja. Kao kandidati za te četiri pozicije mediji barataju imenima šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i vođe Mosta Bože Petrove te njegovog kolege Ivana Lovrinovića i šefa HSS-a Branka Hrga

Što se tiče imena novih čelnih ljudi pojedinih resora, kako je javio HTV u svojem sinoćnjem Dnevniku 3, kao budući ministar pravosuđa spominje se Juro Martinović iz Mosta, a na čelu ministarstva financija i gospodarstva trebali bi biti Dubravko Štimac i Zdravko Marić. Juro Martinović je odvjetnik. Zanimljivo je da je kao odvjetnik branio pročelnika Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Miru Lacu u aferi Agram, ali zastupao je i Živi zid kada ih je HEP tužio jer su prikapčali struju socijalno ugroženim građanima.

Dubravko Štimac predsjednik je Uprave mirovinskog fonda PBZ/Croatia osiguranje već 15 godina i smatra se bliskim Boži Prki. Riječ je o uspješnom menadžeru koji već godinama radi u financijskom sektoru i koji iza sebe ima zavidnu karijeru. Član je Nadzornog odbora Podravke od 2012. godine.

Zdravko Marić dolazi iz Agrokora. Bio je državni tajnik u ministarstvu financija u HDZ-ovoj vladi kada je u njoj stolovao Ivan Šuker. Navodno mu je Slavko Linić nudio da ostane u Ministarstvu financija nakon dolaska SDP-a na vlast, ali je on ipak odabrao Agrokor. Marić je započeo karijeru na Ekonomskom institutu, gdje je radio od 2001. do 2006. U Ministarstvo financija otišao je za pomoćnika ministra za makroekonomske analize i planiranje. Početkom 2008., s nepunu 31 godinu, postao je najmlađi državni tajnik, a iste je godine i doktorirao.

U fotelju ministra vanjskih poslova mogao bi zasjesti međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač koji je odigrao značajnu ulogu u pobjedi Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. Za mjesto ministra branitelja kandidira se Miodrag Demo, odani suradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Podsjetimo, Bandić je sa svoja dva zastupnika dao ključnu pomoć Domoljubnoj koaliciji i Mostu za sastavljanje većine.