ANDREJ PLENKOVIĆ

'Ova koalicija nije alternativa vlasti, već buduća vlast'

26.05.2014 u 15:19

Bionic
Reading

U HDZ-u su iznimno zadovoljni rezultatima izbora za Europski parlament na kojima su ostvarili sve svoje ciljeve, rečeno je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a u ponedjeljak

'Osvojili smo šest mandata i 42 posto na koalicijskoj listi, čak 12 posto više od Kukuriku koalicije', pohvalio se Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a.

'Uvijek smo tvrdili', nastavio je, 'da su izbori jedina prava anketa i oni su potvrdili da je HDZ pod vodstvom predsjednika Tomislava Karamarka na pravome putu'. Čuljak je posebno istaknuo kako su pobjedu odnijeli u nizu velikih gradova poput Zagreba, Splita, Zadra, a kazao je i kako su napokon pobijedili u Osijeku.

'Svi rezultati govore kolika je podrška birača HDZ-u. Idemo dalje, slijede predsjednički, a potom i parlamentarni izbori', rekao je Čuljak i dodao da bi vladajuća koalicija ozbiljno trebala razmisliti o ideji predsjednika HDZ-a da se parlamentarni izbori održe zajedno s predsjedničkim izborima, čime bi se uštedjelo 100 milijuna kuna, kojima bi se mogla osigurati pomoć stradalima u poplavama.

Andrej Plenković, nositelj koalicijske liste, kazao je da će im prvi zadatak u Europskom parlamentu biti pritisak prema povjereniku Johannesu Hahnu da se ubrza pomoć stradalima u poplavama iz Fonda solidarnosti.

'Pokazao se veliki kapacitet koalicije desnog centra na ovim izborima na kojima smo ojačali potencijale HSS-a i HSP AS koji su mandate osvojili putem preferencijalnih glasova, za razliku od IDS-a i HNS-a s liste Kukuriku koalicije koji su mandate osvojili zahvaljujući rednim brojevima', rekao je Plenković.

Dodatno je objasnio da uspjeh koalicijskih partnera Marijane Petir i Ruže Tomašić ne shvaća kao kompetenciju unutar liste, već kao sinergiju.

Također je rekao da su ubuduće otvoreni za suradnju sa strankama koje se nalaze više prema centru, ali i onima koji su desno od njih, ali, naravno, dijele njihove vrijednosti.

Na kraju je poručio da ova koalicija nije alternativa vlasti, već buduća vlast.

Na konferenciji je sudjelovao i Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a koji je govorio o odnosu s europskim pučanima.