više od 200 milijuna birača

Otvorena birališta za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Indoneziji

14.02.2024 u 06:52

Bionic
Reading

Birališta za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Indoneziji otvorena su u 7 sati ujutro po mjesnom vremenu, a gotovo 205 milijuna indonezijskih birača moći će dati svoj glas na približno 800.000 biračkih mjesta

Bivši general Prabowo Subianto, sadašnji ministar obrane, favorit je u utrci za nasljednika sadašnjeg predsjednika Jokoa Widoda, koji je na vlasti deset godina. Premda su ga optuživali za kršenje ljudskih prava u vrijeme Suhartove diktature potkraj devedesetih godina prošloga stoljeća, bivši 72-godišnji general mogao bi pobjedu odnijeti već u prvom krugu.

Zadnje su mu ankete davale znatnu prednost od gotovo 52 posto ispred bivšeg guvernera Džakarte Aniesa Baswedana i bivšeg guvernera Jave Ganjara Pranowa, koji su s 27 i 31 posto gotovo izjednačeni na drugom mjestu.

Ne dobije li nijedan od trojice kandidata većinu, drugi krug izbora održat će se u lipnju.

"Borit ćemo se za to da donesemo blagostanje svim Indonežanima", obećao je Subianto u subotu na zadnjem mitingu. "Nastavit ćemo ono što su izgradili prethodni predsjednici", dodao je.

Birališta na arhipelagu koji se prostire na 5000 četvornih kilometara i kroz tri vremenske zone, ostat će otvorena samo šest sati, do 13 sati po mjesnom vremenu. Indonezija osim predsjednika u istome danu mora izabrati 580 zastupnika u parlamentu i 20.000 regionalnih i lokalnih predstavnika.

Nešto prije otvaranja birališta u Jakarti, metropoli s 30 milijuna stanovnika, pala je obilna kiša i poplavila neke dijelove grada, a ranije je izborno povjerenstvo izvijestilo da bi zbog poplava glasanje moglo biti odgođeno u deset sela na Javi.

Prvi pokazatelji rezultata izbora očekuju se u srijedu na temelju uzorka glasova, odnosno takozvanog "brzog prebrojavanja". Na prethodnim izborima neslužbeno prebrojavanje glasova pokazalo se točnim.