DODATNI UDAR NA MERKEL?

Otvorena birališta u Berlinu

18.09.2016 u 09:10

Bionic
Reading

U njemačkom glavnom gradu Berlinu, koji je ujedno i savezna pokrajina, otvorena su u nedjelju birališta kako bi građani izabrali novi saziv lokalnog parlamenta Senata a prema ispitivanjima javnog mnijenja, predviđaju se gubici vodeće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i njezina partnera Kršćansko-demokratske unije (CDU) te ulazak desno-populističke Alternative za Njemačku u lokalni parlament

Oko 2,5 milijuna birača odlučuje tko će ih predstavljati u lokalnom parlamentu.

Birališta su otvorena od 8 do 18 sati a ubrzo nakon zatvaranja bit će objavljene izlazne ankete.

Četiri najveće stranke, SPD, CDU, Zeleni i Ljevica u ispitivanjima javnog mnijenja kreću se oko 20 posto glasova dok se AfD-u predviđa osvajanje 10 do 15 posto glasova.

Također se predviđa završetak velike koalicije između SPD-a i CDU-a a najviše izgleda promatrači daju formiranju vlade između SPD-a, Zelenih i Ljevice s SPD-om kao najvećim partnerom u vladi.

Glavna tema predizborne kampanje bila je izbjeglička kriza što je pogodovalo uspjehu AfD kao stranke koja se profilira isključivo putem kritike izbjegličke politike savezne vlade u kojoj, kao i u Berlinu, sjede socijaldemokrati i demokršćani.

Međutim, za razliku od istočnonjemačkih saveznih pokrajina gdje je AfD požnjeo veliki uspjeh usprkos činjenici da ovdje gotovo da i nema izbjeglica, u Berlinu, koji je od početka izbjegličke krize udomio preko 80.000 izbjeglica, ne očekuje se takav uspjeh kao na ostalim lokalnim izborima.

Nezadovoljstvo građana radom dosadašnje socijaldemokratsko-demokršćanske vlade povezuje se i s neučinkovitim radom gradskih ureda kao i lošim stanjem infrastrukture. Nezadovoljstvo građana usmjereno je i prema vrtoglavom rastu stanarina koje su, iako je Belrin donedavno slovio za povoljno mjesto za stanovanje, prešle njemački prosjek.

Poslije uspjeha AfD na svim ovogodišnjim lokalnim izborima na kojima je u nekim saveznim pokrajinama poput Saske-Anhalt i Mecklenburga-Zapadnog Primorja, po broju glasova prestigla etablirane stranke SPD odnosno CDU, sa zanimanjem se očekuje i ishod izbora u Berlinu kao novi pokazatelj raspoloženja birača godinu dana od saveznih parlamentarnih izbora.

Velik poraz CDU-a mogao bi izvršiti dodatan pritisak na Angelu Merkel koja i dalje ustraje na svojim principima izbjegličke politike.