PETOGODIŠNJI MANDAT

Otvorena birališta u Austriji

29.09.2013 u 09:16

Bionic
Reading

U Austriji su u sedam sati otvorena birališta za izbore zastupnika u Nacionalnom vijeću (Nationalrat), zastupničkom domu dvodomnog austrijskog parlamenta

Nešto manje od 6,5 milijuna austrijskih birača odlučit će o budućim odnosima u Nacionalnome vijeću te o sastavu austrijske vlade. Dvije najjače austrijske stranke, Socijaldemokratska stranka Austrije (SPOe) i konzervativna Austrijska pučka stranka (OeVP) već tradicionalno dijele vlast u okviru velike koalicije. Od 20 vlada od svršetka drugog svjetskog rata, u njih 12 bile su te dvije stranke zajedno.

Prema procjenama, SPOe i OeVP i nakon ovih izbora mogle bi zadržati pozicije najjačih stranaka, ali snažna konkurencija na stranačkoj sceni ipak će borbu za vlast učiniti donekle neizvjesnom.

Socijaldemokrati na čelu s kancelarom Wernerom Faymanom mogli bi prema istraživanjima javnog mnijenja dobiti 26 do 28 posto glasova, što ih čini apsolutnim favoritima na ovim izborima.

Njihov dosadašnji koalicijski partner, pučani, zaostaju za dva do tri postotka za socijaldemokratima, a trenutačna predviđanja njihova uspjeha kreću se između 22 i 26 posto glasova.

Treća snaga u zemlji, krajnje desni FPOe, po posljednjim istraživanjima mogao bi dobiti između 20 i 21 posto, a Zeleni između 12 i 16 posto glasova.

Za razliku od brojnih izbornih sustava u Europi, u kojima je za ulazak u parlament potrebno dobiti najmanje pet posto glasova, u Austriji je taj prag četiri posto. Austrija ima još jednu posebnost, a to je duljina mandata od pet godina.

Među kandidatima za prelazak izbornog praga nalaze se još tri stranke: "Tim Stronach", stranka austrijsko-kanadskog milijardera Franka Stronacha, zatim desničarski BZOe i građanski pokret NEOS. Za mjesta u parlamentu natječu se i komunisti i Piratska stranka, ali bez ikakvih izgleda za uspjeh.