VAL HLADNOĆE

Otočac i Gospić s minus 10 najhladniji u Hrvatskoj

29.11.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Hladnoća je okovala veći dio Hrvatske a ponajviše Liku. Ovogodišnja rekorno niska temperatura zabilježena je jutros s 10 stupnjeva ispod nule u Otočcu i Gospiću

Na Zavižanu i Bednji izmjereno je -6, Lipiku i Daruvaru -5. Iako stanovnici Like pamte i niže temperature, znatan ih je broj jutros imao problema sa pokretanjem motora svojih automobila. Prometnice su očišćene od snijega, ali na pojedinim prometnicama ima ugaženog snijega koji uz zaleđenu cestu na pojedinim djelovima ličkih cesta stvara manje probleme u prometovanju. I magla usporava promet, poglavito preko velebitskih prijevoja Baške Oštarije i Vratnik te na djelu autoceste od Otočca u pravcu Gospića. Na Zavižanu ima 66 cm snijega, u Gospiću 13, a u Otočcu 10.

Da podsjetimo, 4. veljače 1929. godine u Gospiću je izmjerena temperatura od – 36°C. To je najniža temperatura izmjerena u Hrvatskoj u povijesti mjerenja. Uz tako nisku temperaturu izmjerena je visina snijega od 285 cm. Istog je dana u Čakovcu izmjereno tek pola stupnja niže, -35,5°C. Velik dio sjevernog dijela Jadranskog mora bio je zaleđen, a more se ledilo i ponegdje uz dalmatinsku obalu.