POREZNA UPRAVA

Otkriveno već tri tisuće bogataša s malim plaćama

luksuz bogatstvo

luksuz bogatstvo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Lista građana čija imovina po svojoj vrijednosti višestruko prelazi njihove prijavljene prihode, pa će ih Porezna uprava pozvati da objasne taj nesrazmjer, u samo 20 dana porasla je šest puta, otkriva Novi list

U prvoj provjeri početkom ožujka sustavi u Poreznoj upravi označili su petstotinjak građana koji su od 2008. godine stekli bogatu imovinu, a za nju nisu imali pokriće u prijavljenoj imovini, a već sada je, kako doznaje Novi list, na toj listi tri tisuće ljudi.

'Provjeravamo samo kupnju imovine od 2008. godine jer sve prije toga je pokrila zastara, i već imamo imena tri tisuće građana. Zamislite što se onda događalo u godinama prije toga', kaže izvor Novog lista iz Porezne uprave.

Obrazac je, napominje sugovornik, isti kao i u prvih 500 slučajeva, ljudi koji su prijavili prihode jedva dostatne za skroman život ili mjesecima uopće nisu imali prihoda na drugoj su strani postali vlasnici zemljišta ili dionica vrijednih milijune kuna:

'Možda su dobili neko nasljedstvo, možda su od neto plaće od šest tisuća kuna mjesečno uspijevali uštedjeti deset tisuća kuna, ali ako su takvi sretnici ili ako su tako štedljivi, morat će to objasniti u svojim poreznim upravama. Morat će precizno u izjavi o porijeklu sredstava za stjecanje imovine navesti koji su bili njihovi izvori za kupnju stana, zemljišta ili dionica.'

Među ljudima koje Porezna uprava poziva na razgovor ima i obrtnika, liječnika ili odvjetnika koji imaju privatni posao, ali prihod koji su ostvarili ili prijavili nikako im ne omogućava kupnju nekretnine ili dionica koje su stekli, piše Novi list, dodajući da će poreznicima morati detaljno obrazložiti na koji su način, kojim sredstvima tu imovinu stekli.

Cijeli članak Novog lista pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • vmaul1

    08.03.2017 08:21

    Sve dugove države OTPLATITI zaplijenom ukradenog !

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi