HGK, HAC...TKO JE SLJEDEĆI?

Otkriveni hrvatski vlasnici tvrtke u Češkoj preko kojih se izvlačio novac

19.10.2013 u 19:36

Bionic
Reading

Tvrtka Remorker International registrirana je prije osam godina u Pragu, glavnom gradu Češke. Policija je sad utvrdila da se upravo preko te tvrtke prao novac izvučen iz HGK-a, kao i mnoge druge uplate

Novi list je pisao da je preko računa Remorker Internationala prešlo više od 70 milijuna kuna raznih marketinških agencija. Upad USKOK-a u Hrvatske autoceste (HAC) također je motiviran istragom u HGK-u i uplatama na račun Remorker Internationala. Na isti račun su uplaćivale i tvrtke koje su radile s HAC-om poput Viadukta, Strabaga i još 80-ak agencija.

Uplate su prvo išle na račun tvrtki s jednim zaposlenim, a to su Akula savjetovanje, Novi dan, Pean Komunikacije i Život na sjeveru, koje su ih zatim proslijeđivali na račune u Češkoj.


Dosad je osnivačem tvrtke Remorker u Pragu smatran jedino Igor Premilovac koji je cijelu 'shemu' izvlačenja novca i priznao policiji. No uz njega, koji je suvlasnik 60 posto, u poslu su sudjelovala još četiri muškarca iz Zagreba koja su suvlasnici po 10 posto. Češki registar otkriva da su suosnivači Krunoslav Filipović (47), Dario Podnar (47), Borislav Lončar (43) i Darko Matko (39), pišu 24sata

Više pročitajte ovdje

Podsjetimo, Uskokovi istražitelji sinoć su ušli u sjedište Hrvatskih autocesta (HAC) zbog sumnje da je iz tog javnog poduzeća izvlačen novac preko tvrtki koje su godinama surađivale s HAC-om. U četvrtak su, pak, uhićeni pročelnica ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zdenka Peternel i još dvije osobe zbog sumnje da su iz HGK-a izvukli oko 32 milijuna kuna.