suspendirano nekoliko djelatnika

Otkrivene desničarske skupine unutar njemačke policije

18.12.2018 u 14:16

Bionic
Reading

Unutar policije u saveznoj pokrajini Hessen postoje ekstremno desne skupine koje su prijetile osobama stranog porijekla, piše u utorak dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung

Prema informacijama istog lista, policija je istragu proširila i na policijske uprave izvan Frankfurta na Majni. List Tagesspiegel piše i o tome da je državno odvjetništvo proširilo istragu na veći broj djelatnika policije za koje se sumnja da su slali prijeteće poruke i poruke ekstremno desnog sadržaja.

U međuvremenu je suspendirano nekoliko djelatnika policijske uprave Frankfurt. Njima se predbacuje da su jednoj odvjetnici turskog porijekla prijetili nasiljem nad maloljetnom kćeri.

Radi se o odvjetnici koja je u procesu protiv neonacističke organizacije Nacional-socijalističko podzemlje (NSU) zastupala obitelj jedne od žrtava terora ove skupine koja je u razdoblju od 2000. do 2007. ubila devet građana turskog porijekla i jednu policajku.

Pismo odvjetnici turskog porijekla bilo je potpisano sa 'NSU 2.0'.

Najnoviji slučaj ponovno je pokrenuo raspravu o radikalno desnim strujanjima unutar policije. Godine 2016. saski ministar unutarnjih poslova Martin Dulig je zaključio kako unutar policije postoji spremnost podrške desno orijentiranim, populističkim pokretima poput 'Pegida-e' (Europski patrioti protiv islamizacije Zapada).

Poznati njemački kriminolog Christian Pfeiffer izjavio je za javni servis ARD kako su osobe sa zanimanjem poput policijskog u prosjeku sklonije desnom političkom spektru.

'Zanimanje koje ima veze s oružjem, ‚Law and order‘ filozofijom i direktno manifestira moć, atraktivnije je za osobe s konzervativnim ili desničarskim svjetonazorima', rekao je Pfeiffer.

Parlamentarna stranka Zeleni zatražila je uspostavljanje funkcije parlamentarnog povjerenika za policiju, po uzoru na istu funkciju pri Bundestagu koja je zadužena za Bundeswehr.

'Jedna ovakva neovisna instanca bi bila u stanju na vrijeme ukazati na nepravilnost unutar same policije', rekla je parlamantarna zastupnica stranke Zeleni Irene Mihalic.