'CRNA MAPA'

Otkrivena tajna ubojstva ruskih novinara u Hrvatskoj?

21.06.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Ubojstvo dvojice ruskih novinara, dopisnika državne televizije tadašnjeg SSSR-a, 1991. na Baniji od strane srpskih paravojnih postrojbi, i dalje nije do kraja razjašnjeno. No rasvjetljavanju ovog zločina doprinijet će knjiga 'Crna mapa – priča jedne novinarske istrage'

Hrvatska verzija knjige izlazi u nakladi Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata RH i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata-ogranak Selište Kostajničko.

Autor je Vladimir Mukusev, bivši deputat u Vrhovnom Sovjetu Rusije i čelnik Istražne komisije ruskog parlamenta koja je istraživala ovaj slučaj, a urednik hrvatskog izdanja knjige je Ivica Pandža Orkan. Viktor Nogin i Genadiy Kurinnoy pripadnici srpskih paravojnih postrojbi mučki su ubili 1. rujna 1991. godine u selu Panjani kod Hrvatske Kostajnice.

Mukusev objavljuje fotografije i dokumente ruskih obavještajnih službi i Tužiteljstva Rusije, iznosi svoja osobna saznanja prikupljana u istrazi ovog ratnog zločina, otkriva imena ubojica te razotkriva pokušaj da se za ovaj zločin optuže hrvatski branitelji. Promocija knjige održat će se u Zagrebu u srijedu, 27. lipnja, u 11 sati u Hvidri Grada Zagreba u Slovenskoj 21.