Ivan nekad piše

Otkrijte kakvi su DJ-i vaši Facebook prijatelji

  • Autor: Ivan Dorotić
  • Zadnja izmjena 04.02.2013 11:33
  • Objavljeno 04.02.2013 u 11:10
sound-log

sound-log

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Zabavna glazbena aplikacija sound.log koju potpisuje domaća digitalna agencija Brlog

Načini na koje danas dolazimo do (nove) glazbe koja svira na našim mp3 playerima, u automobilima, na kompjuterskim zvučnicima ili pametnim telefonima, beskrajno su različiti. No, kao i za poveći segment nametnutih trendova te naših odabira, navika, sugestija i preferenci, kriv je internet i društvene mreže te sadržaji koje kroz njih upijamo.

Facebook, kao dominantna mreža nad ostalima, mjesto je gdje se sve češće među objavama prijatelja mogu pronaći imena nekih svježih bandova, starih dobrih spotova, manje popularnih bisera ili friških singlova, koji potom nerijetko postaju dio vašeg glazbenog odabira. Sve navedeno idealno funkcionira ako imate dijapazon prijatelja istančanog glazbenog ukusa,koji je uz to blizak vašem.

Upravo ovom činjenicom, arhivom Facebook objava kao mesom za istraživanje i pronalaženje (dobre i nove) glazbe, pozabavila se ekipa iz zagrebačke digitalne agencije Brlog. Kreirali su novu glazbenu aplikaciju nazvanu sound.log, koja sakuplja te potom korisnicima omogućava preslušavanje glazbe sa 'zidova' njihovih Facebook prijatelja. Ukratko, sve ono što vaši prijatelji dijele posvuda na svojim 'vremenskim crtama', sada možete slušati na jednom mjestu.

Princip funkcioniranja sound.loga je jednostavan: sa svojim se FB podatcima prijavljujete na aplikaciju, koja potom prikuplja sve YouTube klipove, odnosno glazbene video sadržaje koje su objavili vaši prijatelji, te ih u kontinuitetu reproducira. Vaši Facebook prijatelji tako indirektno postaju DJ-evi vaših glazbenih lista.

Dečke iz Brloga na ovaj je projekt inspirirala vlastita zaluđenost glazbom svih zaposlenika agencije te činjenica da im je glazbena pozadina uvijek konstanta radnog vremena, pa su si postavili izazov osmisliti aplikaciju kojom će im možda otkriti pokoju pjesmu ili izvođača koji nisu dio njihove fonoteke.

Autori su, na sreću, mislili i na onaj dio populacije vaše FB zajednice koja možda nema sluha (ili uha) za dobru (ili vama dobru) glazbu, pa je, osim preskakanja pojedine pjesme moguća i neprikosnovena opcija 'hajdanja' odnosno blokiranja jedne pjesme ili cijelog glazbenog opusa prijatelja čiji glazbeni ukus vam jednostavno nije po guštu.

Ako imate sreće pa među svojim FB prijateljima imate za glazbeni odabir talentirane ljude, one koji konstantno istražuju nove albume i glazbenike, nalaze 'bendove koji još ne postoje', uvijek uspijevaju iz naftaline izvući neki zaboravljeni glazbeni zicer ili možda mislite da baš oni znaju što je dobro pa ih vjerno pratite, onda je sound.log idealna platforma za vas.

Autor projekta – Brlog je nagrađivana digitalna agencija, dio grupe Bruketa&Žinić OM koja se bavi kreativnim rješenjima na području digitalnih i interaktivnih medija. Projekt sound.log stvoren je u okviru Brlogove hack.log inicijative – svojevrsnog kreativnog laboratorija nastalog u svrhu promoviranja mogućnosti interaktivnih medija među Brlogovim klijentima i potencijalnim suradnicima. Na projektu su radili Mario Lončarić, Tin Kadoić, Bruno Babić, Mirko Sabljić i Srđan Laterza.

Aplikaciji je moguće pristupiti direktno s web stranice, a za iPad je besplatno dostupna putem App Storea. Dečki iz Brloga naglašavaju kako će se sound.log i dalje razvijati, a ovisno o uspjehu projekta razmatra se izrada aplikacije za ostale platforme.

Ugodno vam slušanje uz sound.log, želim vam što manje 'glazbenika' čija je imena i stilove bolje ne spominjati. No ukoliko se pokoji pojavi, možda će vas potaknuti na revidiranje liste prijatelja na Facebooku ili možda shvatite da je to ono što ste oduvijek (tajno) voljeli.

Aplikaciju sound.log instalirajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi