PANIKA NA JUGU KINE

Otkazani letovi zbog dolaska tajfuna Nide

01.08.2016 u 17:33

Bionic
Reading

Hong Kong se u ponedjeljak pripremao na dolazak tajfuna Nide a naleti vjetra koji su već zahvatili jug Kine prouzročili su otkazivanje više od stotinu letova u zračnim lukama.

Vlasti će uzbunu zbog nevremena tijekom večeri podignuti na treću, najvišu razinu dok se olujno nevrijeme primiče tome gradu praćeno vjetrom brzine do 120 km/h.

Cathay Pacific, kineska aviokompanija sa sjedištem u Hong Kongu i njezina podružnica Dragonair otkazale su sve letove u polasku i u dolasku u Hong Kong na 16 sati, između ponedjeljka i utorka.

"Tajfun Nida se približava Hong Kongu. Letovi u dolasku i polasku iz Hong Konga bit će obustavljeni od 22.00 do 14.00 sati u utorak (16.00 sati u ponedjeljak do 8 sati u utorak po srednjoeuropskom vremenu)", obavijestile su te dvije tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Otkazano je više od 100 letova, dodala je glasnogovornica Cathay Pacifica.

Vlasti u Hong Kongu su u ponedjeljak zatvorile vrtiće. "Vjetar će tijekom večeri ojačati", najavljuju meteorolozi upozoravajući na "olujno nevrijeme, obilne pljuskove" i snažne valove na moru te na mogućnost "poplava u nižim predjelima".

Nida će biti prvi veliki tajfun ove godine koji će zahvatiti Hong Kong koji je ljeti često na meti tropskih oluja.

Tajfun će pogoditi kinesku južnu obalu pošto je proteklog vikenda na sjeveru Filipina prouzročio jak vjetar i snažne pljuskove.

Guangzhou, prijestolnica pokrajine Guangdong, kamo tajfun treba stići u utorak, proglasio je crvenu uzbunu. Škole su zatvorene i privremeno je zabranjen rad na otvorenom.