PAKOSNE ZASJEDE

Otkaz slovenskim policajacima zbog 'sačekuša' za ministre

09.03.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Sedam slovenskih policajaca dobilo je otkaz nakon što je interna kontrola pokazala da su na članove vlade tijekom svog bijelog štrajka pokušali vršiti pritisak postavljanjem 'sačekuša' kako bi ih uhvatili u prometnom prekršaju, a slučaj je predat državnom odvjetništvu

'U postupku se jasno pokazalo da je skupina policajaca postupala nezakonito, zato je sankcija opravdana', kazao je u srijedu komentirajući slučaj premijer Miro Cerar. 'Nedopustivo je da policajci na taj način krše zakon i nadam se da se to više neće događati', kazao je Cerar, dodavši da policija kao cjelina odlično djeluje, što se pokazalo tijekom migracijske krize.

Sumnje oko nezakonitog praćenja članova vlade u prometu pojavile su se kad je policijska patrola jedne nedjelje krajem studenog prošle godine zaustavila ministra za javnu upravu Borisa Koprivnikara, pa je morao obaviti alkotestiranje koje je pokazalo negativan rezultat. On je odmah izrazio sumnju da se nije radilo o slučajnosti jer ga je patrola zaustavila bez ikakvog nagovještaja, nakon što je napustio gostionicu u kojoj je bio s prijateljima.

Koprivnikar vjeruje da su ga pratili želeći mu napakostiti kao članu vladine ekipe za pregovore s policijskim sindikatom jer je ustrajno odbijao njihove zahtjeve sa povećanjem plaća od 30 posto, zbog čega je policija od lanjske jeseni u bijelom štrajku.

Prva kontrola slučaja na razini lokalne policije u Škofjoj Loki nije pokazala ništa sumnjivo jer su policajci tvrdili da se radilo o rutinskoj kontroli prometa.

No, slučaj je dobio druge dimenzije, nakon što je ravnateljstvo policije dobilo anonimno pismo u kojemu je upozoreno na bizarnu komunikaciju policajaca na jednom njihovu internet forumu iz koje je postalo očito da su planirali prometnim 'zasjedama' kompromitirati i druge članove vlade, te da su se pri tome dogovarali s predstavnicima oporbe i bivšim ministrom unutarnjih poslova koji su podržali njihove zahtjeve i solidariziirali se s policijskim štrajkom.

Na forumu nakon što se akcija protiv ministra Koprivnikara pokazala neuspješnom, jedan od policajaca sugerira da je u prometnom prekršaju potrebno uhvatiti samog premijera jer je policijski štrajk nazvao sramotom za Sloveniju.

'Cerar ne pije alkohol, zato ga treba zaustaviti kad se u autu ne priveže', sugerirao je jedan policajac u razotkrivenoj komunikaciji na Facebooku.

Predsjednik policijskog sindikata Zoran Petrovič potvrdio je da je i sam dobio rješenje o pokretanju otkaznog postupka i da je rješenja dobilo još šest policajaca, ali ocjenjuje da se radi o pokušaju kompromitacije policijskog štrajka. Najavio je da će policajci biti i dalje solidarni i ustrajati na svojim zahtjevima. Policajci u otkazu iskoristit će sva pravna sredstva protiv dobivenih rješenja i već su uložili žalbe, kazao je Petrovič.