UKRAJINA

Oteti promatrači su dobro, ne zna se kada će na slobodu

27.04.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Njemački promatrač Organizacije za europsku sigurnost i suradnju zatočen na istoku Ukrajine rekao je u nedjelju na konferenciji za novinare u Slavjansku na kojoj je bilo svih osam OESS-ovih promatrača da su dobro, ali se ne zna kad će biti pušteni

Osmero zapadnih promatrača iz OESS-a koje proruski separatisti drže od petka, bilo je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji u Slavjansku, pobunjeničkom uporištu na istoku Ukrajine, javlja novinar AFP-a.

'Svi europski dužnosnici dobro su i nitko nije bolestan. Nema naznaka o tome kada bismo mogli biti pušteni kući', rekao je njemački pukovnik Axel Schneider i dodao kako ga 'nitko nije taknuo' i da nije bilo fizičkog zlostavljanja.


'Želimo iz dubine srca što prije otići kući', rekao je Schneider i objasnio kako im sigurnost u Slavjansku jamči osoba koja je de facto gradonačelnik toga grada i lokalni separatistički vođa Vjačeslav Ponomarev. Ponomarev je prvi ušao u dvoranu u kojoj se okupilo šezdesetak novinara, a slijedili su ga promatrači u civilnim odijelima i očito dobrog zdravlja, javlja AFP.

Ponomarov je rekao kako će se u nedjelju sastati s izaslanstvom OESS-ovih promatrača kojem je cilj oslobađanje otete skupine. Rekao je da je u subotu razgovarao s OESS-om i ugovorio taj susret.