SURADNJA S ITALIJOM

Oteti pomorci, među kojima i Hrvat, dobro su

15.04.2009 u 22:24

Bionic
Reading

Pomorci s talijanskog broda Buccaneera, koje su somalski gusari oteli u subotu, među njima i hrvatskog pomorca iz Rijeke, dobro su, a hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u stalnoj je vezi s nadležnim talijanskim tijelima kako bi se što brže riješila ta kriza

ZAGREB - MVPEI je u srijedu navečer 'radi pravodobna i cjelovita informiranja hrvatske javnosti priopćio da je intenzivna suradnja s talijanskim ministarstvom vanjskih poslova, upravom za krizna stanja, nastavljena i danas'.

Po raspoloživim podacima, svi pomorci s broda Buccaneera dobro su, a čini se sve, uključivo i kontakte s obiteljima otetih pomoraca, kako bi se što prije riješila ta kriza, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Hrvatsko ministarstvo će, dodaje se, i dalje redovito izvješćivati javnost o svim bitnim obavijestima i okolnostima u vezi s tim slučajem, posebno vodeći računa o zaštiti interesa svih otetih pomoraca i hrvatskog državljanina među njima, i to će činiti u koordinaciji s talijanskim ministarstvom vanjskih poslova.

Talijanski tegljač Buccaneera u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne somalski su gusari oteli u subotu u Adenskom zaljevu, a u nedjelju navečer je brod zajedno s još dva egipatska broda odvezen u vode na oko 16 km ispred sela Lasqoraye.

Na brodu se nalazilo 16 članova posade, od kojih deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat. MVPEI je potvrdio da je oteti hrvatski pomorac, koji je na brodu radio kao električar, dvadesetpetogodišnji Riječanin, a na brod se ukrcao u Veneciji. Identitet pomorca zbog sigurnosnih razloga ministarstvo ne navodi.

Talijanska agencija ANSA u ponedjeljak je izvijestila da pregovarači užurbano traže komunikacijske kanale kako stanje ne bi izmaknulo nadzoru. Iz obavještajnih izvora, navodi ANSA, doznaje se da su se talijanske vlasti, za razliku od francuskih i američkih akcija, odlučile za pregovore do kraja. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova, kao i u ostalim sličnim okolnostima, u potpunosti je suzdržano u iznošenju operativnih aspekata poduzetih aktivnosti kako bi se zaštitili oteti pomorci, što mora ostati 'najviši prioritet', navodi ANSA.