MEĐUNARODNA AKCIJA

Oteo djecu u SAD-u, odveo ih u Siriju, pa uhićen u Hrvatskoj

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.12.2010 15:16
  • Objavljeno 25.12.2010 u 11:48
Policija hrvatska

Policija hrvatska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

U suradnji vlada i policijskih službi nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku, riješen je slučaj međunarodne roditeljske otmice troje djece u Kaliforniji, koja su uspješno vraćena majci, a otmičar, njihov otac, nalazi se u zatvoru u Zagrebu, priopćio je u petak američki Federalni istražni ured (FBI)

Pomoćnik direktora ureda FBI-a u Los Angelesu Steven Martinez i pomoćnik okružnog tužitelja Andre Birotte, objavili su kako je troje otete djece ponovo s majkom, a protiv oca je pred okružnim sudom u Los Angelesu podignuta optužba za međunarodnu roditeljsku otmicu.

Otac žrtava, Michael Mobin Meskal (45), sirijski državljanin, optužen je za odvođenje djece iz SAD-a uz kršenje roditeljskih prava majke.

Majka žrtava Natasha Meskal otkrila je da su njezin suprug i djeca nestali po povratku s poslovnog putovanja u kolovozu ove godine.Kasnije je saznala da je njezin muž odveo djecu u Siriju bez njezina dopuštenja. Ona je zatim otputovala u Siriju, gdje su joj djeca bila upisana u školu i rečeno joj je da ih otac odbija vratiti u SAD.

Natasha Meskal je 29. studenoga kalifornijskoj policiji prijavila da je suprug oteo njihovo troje djece, pa je otvorene istraga, a nakon saznanja da su djeca odvedena u inozemstvo u slučaj se uključio i FBI.

Michael Meskal je 9. prosinca pristao otputovati s djecom u Hrvatsku na susret s njihovom majkom. Natasha Meskal kupila je zrakoplovne karte za Zagreb za muža i troje djece i otputovala u Hrvatsku kako bi ih susrela. Dan kasnije, 10. prosinca u SAD-u je podnesena savezna kaznene optužnica i izdan uhidbeni nalog za oca, navodi FBI u priopćenju.

FBI ne navodi ima li Natasha Meskal ima hrvatsko državljanstvo ili podrijetlo, odnosno kako je došlo do dogovora o susretu u Zagrebu, a na upit uredu FBI-a u Los Angelesu Hina u petak nije dobila odgovor.

FBI je surađivao sa State Departmentom, Interpolom i dužnosnicima u inozemstvu kako bi osigurali pravnu pomoć hrvatske policije i pravosuđa radi uhićenja optuženog i preuzimanje djece, kaže se u priopćenju.

Kada je optuženik doputovao s djecom u Hrvatsku 15. prosinca, hrvatski policajci su na temelju Interpolove dojave uhitili optuženog i ujedinili djecu s majkom, ističe FBI.

Nakon što se uspješno ujedinila sa svojom djecom u Hrvatskoj, Natasha Meskal i djeca se se vratila u Sjedinjene Države u srijedu navečer.

Michael i Natasha Meskal su u braku, a u vrijeme otmice nije bilo formalnog sporazuma o skrbi nad djecom između njih. Natasha Meskal je u međuvremenu podnijela zahtjev za razvod i od suda u Kaliforniji zatražila puno skrbništvo nad svojom djecom.

Michael Meskal je trenutačno u pritovru u Hrvatskoj, a FBI u priopćenju najavljuje da će američka vlada od Hrvatske tražiti njegovo izručenje, na temelju saveznih optužbi.

FBI u priopćenju također ističe da uspješno uhićenje optuženog oca i povratak djece majci ne bi bilo moguće bez međunarodne suradnje, te poimence navodi zaslužne agencije, uključujući hrvatsku policiju, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, ured Interpola u Zagrebu, veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu i druge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi