PRAVOSUDNA SRAMOTA

Otac ubijenog Britanca traži pravdu u Hrvatskoj

16.11.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Terry Jeans (62), otac vojnika koji je ubijen u Kaštel Lukšiću, u srijedu putuje iz Velike Britanije u Hrvatsku u potrazi za pravdom. Hrvatski sudac, naime, treba objaviti datum ponovnog suđenja za smrt vojnika Simona Jeansa, 13 godina nakon njegove smrti 1996. godine, piše dnevnik The News iz Portsmoutha

Otac Terry Jeans saznao je u rujnu da je sudac koji će predsjedavati na novom suđenju Dejanu Škari, jedinom osumnjičenom za ubojstvo njegovog sina, pretrpan drugim slučajevima i prezauzet da odredi datum novog suđenja. Do obrata je došlo kada je slučaj dodijeljen drugom sucu, koji bi trebao odrediti datum za debelo zakašnjelo novo suđenje.

Simon Jeans umro je od krvarenja u mozgu nakon što ga je u Hrvatskoj napalo 30 razbojnika, a Škaro je oslobođen 2007. zbog nedostatka dokaza za ubojstvo 25-godišnjeg Simona, piše The News.

Tri pokušaja samoubojstva

Obitelj Jeans raspala se nakon tragedije, a Terry je tri puta pokušaosebi oduzeti život. 'Moj sin je imao ženu i sina kojega zbog ovetragedije nikada nije vidio. Veoma sam razočaran hrvatskim pravosuđem ineću odustati od toga da se kazne krivci. Obitelj me je odavno molila da odustanem,ali ja jednostavno ne mogu. Prestao sam raditi, rastao sam se sasuprugom i ne mogu misliti ni o čemu osim da krivci budu kažnjeni',rekao je Terry Jeans.

Početkom prošle godine, međutim, hrvatski Vrhovni sud zaključio da je sudac nepravilno protumačio medicinske dokaze. Za nadati se je da će dvodnevno suđenje biti upriličeno prije Božića, zaključuje The News.

'Engezi krivi za smrt svog vojnika'

Podsjetimo, pripadnik IFOR-a Simon Jeans preminuo je u Engleskoj, gdje je prevezen u bolnicu nakon što je u tučnjavi u Kaštelu, u kojoj su sudjelovali njegovi kolege i Kaštelani, dobio udarac u glavu kamenom pločom. Vijeće Županijskog suda u Splitu temeljem iskaza četvorice sudskih vještaka zaključilo je da je razlog smrti nepružanje adekvatne medicinske pomoći u bolnici u Engleskoj. Sudac Zoran Matulović naglasio je da su članovi Vijeća ostali iznenađeni kakvu je lošu skrb mladić dobio u svojoj zemlji, izvijestila je svojedobno Slobodna Dalmacija. Drugi ključni razlog za oslobađanje Škare bio je nedostatak dokaza da je on uzeo kamen i njime udario mladog Engleza, a svjedoci su spominjali samo kako su ga vidjeli da se u blizini vozi na motociklu.

'Ta tragedija se dogodila dok sam bio maloljetan i nisam bio ni blizu tog mjesta. Jedanaest godina sam zbog tog pritiska i osuđivanja posjećivao psihijatra, noćima nisam mogao spavati. Vrata mi nigdje nisu bila otvorena. Ni danas sa 28 godina ne mogu dobiti posao. Najteže mi je bilo zbog obitelji, koju su ljudi zbog mene osuđivali. Ono što sam dosada proživio ne bih nikome poželio', kazao je Škaro nakon oslobađajuće presude.

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu Škari te prihvatio žalbe četvorice okrivljenika, Ante Biuka, Denisa Duvnjaka, Gorana Aleksića i Elvisa Ražnjevića te po službenoj dužnosti, zbog nastupanja apsolutne zastare, optužbu protiv njih odbio.

Njih su četvorica, ukinutom presudom Županijskog suda (objavljenom 19. srpnja 2000), bila proglašena krivima za kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi. Izrečene su im i zatvorske kazne, Biuku šest mjeseci, Duvnjaku i Aleksiću po tri, a Ražnjeviću četiri mjeseca. U pritvoru su bili od 18. rujna 1996. do 10. prosinca iste godine.