potvđena dijagnoza

Otac koji je bacio četvero djece s balkona neće dobiti 50 godina zatvora zbog dijagnoze, pati od 'vodene glave'?

26.09.2019 u 23:27

Bionic
Reading

Otac (54) koji je svoje četvero djece bacio s prvog kata najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora za monstruozni zločin koji je počinio 28. veljače u kući na Pagu. Razlog za to je dijagnoza njegova psihičkog i fizičkog stanja u trenutku izvršenja nezapamćenog slučaja nasilja nad svoje četvero maloljetne djece.

'Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne' - rekao je Jutarnjem listu Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, nakon što je u četvrtak pred sucem Ivanom Markovićem na Županijskom sudu u Zadru održano pripremno ročište na kojem su optužba i obrana predložili dokaze koji će se izvesti u ovom kaznenom postupku, za koji je glavna rasprava zakazana za 16. i 17. listopada.

Osim što je, kako je utvrđeno prvim vještačenjem, u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, 54-godišnji otac s Paga već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa, odnosno 'vodene glave', što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti.

'Vještački tim iz Vrapča ostavio je mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što okrivljenik iznese svoju obranu', rekao je nakon pripremnog ročišta Visković, čime se dalo naslutiti da bi upravo ova dijagnoza, zbog koje je otac već dulje vrijeme u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogla biti ključna u određivanju kazne.

Kako doznaje Jutarnji list, već prvih dana u zadarskom pritvoru rastrojeni se otac osjećao loše. Imao je glavobolje i bilo mu je slabo. Nakon otprilike dva tjedna iza zatvorskih rešetaka premješten je u Zatvorsku bolnicu, gdje mu je nakon niza obavljenih pretraga dijagnosticiran hipertenzivni hidrocefalus. Koja mu je trauma prethodila, još nije poznato.

'Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovjek. I psihički i fizički', rekao je u četvrtak odvjetnik 54-godišnjaka Branimir Zorica.