BROJNA PRATNJA

Osvanuo raspored Milanovićevog pohoda u Ameriku

25.09.2014 u 19:49

Bionic
Reading

Vlada je objavila dnevni raspored premijera Zorana Milanovića u posjetu SAD-u od 28. rujna do 4. listopada. Premijer će posjetiti pet vodećih američkih IT kompanija: Microsoft, Cisco, Oracle, HP i IBM te će se sastati s hrvatskom zajednicom u Seattleu. U Milanovićevoj pratnji bit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar te ministar zdravlja Siniša Varga, ali i mnogi drugi

U izaslanstvu Vlade bit će i Tomislav Saucha, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade, veleposlanik Neven Pelicarić, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, i Spomenka Rakušić, savjetnica predsjednika Vlade za gospodarstvo.

U nedjelju će Milanović prvo posjetiti turističko središte Gig Harbor, u kojem će se susresti s gradonačelnicom Jill Gurnesey, predstavnicima grada i hrvatske zajednice u ovom gradu. Nakon susreta predviđen je obilazak Parka Jerisich, Parka braće Skansie i Harbor History Museuma.

Premijer potom odlazi u Seattle, u kojem će biti na prijemu u organizaciji Zajednice Hrvata.

U ponedjeljak ujutro bit će u Redmondu, u kojem će zajedno s članovima izaslanstva posjetiti sjedište Microsofta. Sastat će se s Amy Hood, izvršnom potpredsjednicom i financijskom direktoricom Microsofta, te Richom Sauerom, korporativnim potpredsjednikom i glavnim savjetnikom ove korporacije.

Utorak ujutro rezerviran je za Cisco: u sjedištu korporacije u San Joseu Milanović će se sastati s predsjednikom Uprave i glavnim izvršnim direktorom korporacije Johnom T. Chambersom, a potom će se u društvu članova izaslanstva sastati s višim potpredsjednikom Chuckom Robbinsom i izvršnim potpredsjednikom Wimom Elfrinkom.

Tko još putuje?

Tijekom i nakon završetka najavljenih sastanaka Milanovića s čelnicima spomenutih kompanija predstavnici zainteresiranih hrvatskih državnih institucija i kompanija održat će niz paralelnih radnih sastanaka i stručnih prezentacija s predstavnicima i stručnjacima navedenih IT kompanija, navela je Vlada. Na tim sastancima sudjelovat će, s hrvatske strane, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, pomoćnik ministra uprave Darko Parić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić, zamjenik ravnatelja SRCE-a Ivan Marić, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za informacijsku tehnologiju Ozren Pezo, izvršna koordinatorica službe za privlačenje investicija Marija Vukelić i predsjednik Uprave APIS IT-a Hrvoje Somun.

Poslijepodne će se u hotelu San Francisco Marriot Marquis premijer Milanović i članovi Vladine delegacije sastati s glavnim izvršnim direktorom korporacije Oracle Markom Hurdom.

U srijedu je zakazan Milanovićev sastanak s predsjednicom Uprave i glavnom izvršnom direktoricom korporacije HP Meg Whitman u Palo Altu.

Za četvrtak nije planiran nijedan sastanak, no tog će dana premijer i članovi delegacije putovati u New York, u kojem će se u petak u 10 sati sastati s glavnim direktorom za javni sektor korporacije IBM Chuckom Proweom i direktorom za javni sektor IBM-a za središnju i istočnu Europu Timothyjom Gunnellom. Pola sata kasnije predviđen je radni sastanak s Proweom i potpredsjednikom IBM-a Dionom Rudnickim.