osječki Županijski sud

Osumnjičeniku za ratni zločin određen istražni zatvor: Tereti ga se za mučenje hrvatskih vojnika i civila

02.07.2021 u 17:17

Bionic
Reading

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni istražni zatvor 49-godišnjem osumnjičeniku kojeg tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, doznaje se na tom sudu

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni istražni zatvor 49-godišnjem osumnjičeniku kojeg tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, doznaje se na tom sudu.

Nakon održanog ročišta osumnjičeniku je na prijedlog osječkog Županijskog državnog odvjetništva, određen istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, izvijestili su sa Suda.

Osumnjičenika se tereti da je od listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji  zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene hrvatske branitelje i civile.

Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika  zarobljena na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine umro u logoru Sremska Mitrovica, izvijestilo u petak je Ravnateljstvo policije.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba pa je osumnjičeni u četvrtak ujutro uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, u petak, 2. srpnja predan je pritvorskom nadzorniku, navode u policiji.

Podsjećaju kako je za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika predviđena kazna zatvora do 20 godina.