UBOJSTVO U ŠIROKOM BRIJEGU

Osumnjičeni i policajac i odbjegli Knezović

15.10.2009 u 19:01

Bionic
Reading

Rezultati balističkog vještačenja tzv. parafinske rukavice danas su donijeli svojevrstan obrat u širokobriješkoj istrazi zbog ubojstva navijača Hordi zla Vedrana Puljića (24) iz Sarajeva prošle nedjelje, pa se sumnja proširila i na policajca Dragana Vukojevića (27) iz Ljubuškog, koji je 'krvave nedjelje' bio na ispomoći svojim kolegama u Širokom Brijegu

MOSTAR - Na temelju zahtjeva Županijskog tužiteljstva Vukojeviću je određen tridesetodnevni pritvor, potvrdila je Feni Dragica Šimić, predsjednica Županijskog suda u Širokom Brijegu, izvještava Pincom.info. Navodno se Vukojević branio tvrdnjama da nije pucao za vrijeme trajanja širokobrijeških nereda. Tvrdio je da mu je Knezović otrgnuo pištolj i da je on pucao, no vještačenjem su otkriveni tragovi baruta upravo na rukama policajca Vukojevića, koji je tvrdio da je to od baklji s kojima je bio u dodiru.

Vukojević je, Piše pincom.info, pao i na poligrafskom testiranju, a daljnja istraga trebala bi utvrditi je li Knezović uopće oteo pištolj policajcu Vukojeviću i, ako jest, je li i on pucao iz njega.

Budući da su iz policijskog pištolja ispaljena dva hica, od kojih je jedan usmrtio Puljića, trebat će utvrditi je li Vukojević ispalio oba hica ili samo jedan, i je li hitac koji je on ispalio usmrtio Puljića. Prema raspoloživim informacijama, Puljić je ubijen streljivom kalibra devet milimetara, što odgovara pištoljima marke Glock, koji su službeno policijsko oružje.

I dalje ostaje na snazi međunarodna tjeralica za Oliverom Knezovićem, sve dok se ne utvrdi tko je uistinu ubio Vedrana Puljića. Ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Ivica Gašpar kazao kako se još ne zna je li u pitanju ubojstvo ili nesretan slučaj.

Policajac je prvotno bio osumnjičen za izazivanje opće opasnosti jer nije pozorno čuvao svoj službeni pištolj iz kojega je navodno pucano 'na masu' te je već drugi dan suspendiran, a upravo prema njegovu iskazu ubrzo je pritvoren Oliver Knezović (35), bivši pripadnik Kažnjeničke bojne, koji je večer poslije pobjegao kroz prozor sudske menze, i to za posjeta svoje supruge i odvjetnika Borislava Čuljka, izvještava Večernji list.

Naime, policajac je cijelo vrijeme tvrdio da je Oliver, pošto je vidio da mu Horde zla neimenovanog rođaka nemilosrdno tuku na podu, zgrabio njegov službeni pištolj iza pasa i ispalio svih četrnaest hitaca, koliko je i bilo u okviru, te je uporno navodio da 'nije pucao niti doticao svoje oružje', no pristigla su vještačenja pokazala da i on, kao i Knezović, na desnoj ruci ima mnogo barutnih čestica.

11 kaznenih prijava

Uhićeno je deset osoba vezanih za navijačke nerede u Širokome Brijegu,priopćili su u četvrtak iz federalnog MUP-a. Policijske agencije u Zapadnohercegovačkoj i Sarajevskoj županiji, navodi federalni MUP,saslušale su ukupno 55 osoba. Protiv jedanaest osoba podnesene suprijave tužiteljstvu zbog 'postojanja sumnje da su počinili kaznenadjela napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti isudjelovanja u tučnjavi'. Tijekom istrage suspendirana su i tripolicijska službenika i protiv njih će biti pokrenut disciplinskipostupak radi utvrđivanja propusta.

I poslije toga opravdavao se da se nije doticao okidača, nego navijačke pirotehničke baklje (!?), ali od toga, kako nam kažu stručnjaci, zasigurno nije mogao zaraditi sporne čestice.

Vjerojatno zbog tih oprečnosti između njegova iskaza i novopristiglih balističkih dokaza, a pod krinkom 'uznemirenja javnosti', glavna županijska tužiteljica Vesna Ćavar ipak se odlučila na određivanje jednomjesečnog pritvora ljubuškom policajcu Draganu Vukojeviću, koji je među svojim kolegama poznat kao – iznimno uzoran!

Za razliku od njega, odbjegli Oliver Knezović za ispitivanja je priznao da je pucao iz policajčeva pištolja, ali je i dodao da to nije činio sam. Tom prilikom, kako kažu istražitelji, nije otkrio tko je još pucao. Također nije precizirao ni u kom je smjeru ciljano.

'Već smo podnijeli žalbu zbog određivanja jednomjesečnog pritvora. Iz policajčeva iskaza i dosadašnje istrage posve je vidljivo što se zbivalo pa se pitamo kako jedan policajac može uznemiriti javnost, za razliku od 500 huligana, među kojima je bilo i naoružanih. Ipak, dok se ne okonča cijela istraga, mi dalje nećemo davati izjave', oštro je reagirala mostarska odvjetnica Nada Dalipagić, koja s Davorom Šilićem brani pritvorenog policajca Dragana Vujevića.

'Istraga će pokazati što se doista dogodilo te sporne nedjelje. Kako se pucalo iz čak 12 policijskih pištolja i drugog oružja, čak i iz automatske puške kalašnjikov, sve su mogućnosti još otvorene', zaključuju istražitelji, kojima je već izdana stroga zabrana komuniciranja s medijima.

Federalna uprava policije već je Županijskom tužiteljstvu podnijela četiri kaznene prijave protiv krivaca za divljačke nerede, a riječ je o navijačima FK Sarajeva, članovima skupine Horde zla.

Podsjetimo, osim ubijenog Puljića, kao posljedica masovne pucnjave još je pet ranjenih navijača FK Sarajevo, kao i mještanin Željko Zadro, koji se slučajno našao ispred svoje obiteljske kuće i nije sudjelovao u neredima. Kako smo i pisali, pokazuje se da će kao jedan od najvažnijih detalja u slučaju biti balističko vještačenje oružja, čahura i zrna koje je pronađeno u Puljićevoj glavi. Koban metak, koji odgovara kalibru hica iz pištolja, pogodio je Puljića u desno uho i na mjestu ga usmrtio.