POMORSKA NESREĆA KOD PULE

Osumnjičen drugi časnik malteškog broda

Bionic
Reading

'Nedvojbeno je utvrđeno da je usidrena ribarica bila propisno osvijetljena', kazao je nakon današnjeg ispitivanja zapovjednika i članova posade potonule ribarice Golub, lučki kapetan Lucio Toffetti

Drugi časnik palube broda 'Joerg N' glavni je osumnjičenik za pomorsku nesreću koja se dogodila kod Pule, kazao je novinarima kapetan pulske Lučke kapetanije Luccio Toffetti.

Kako veli, drugi časnik palube malteškog broda 'Joerg N' dao je pisanu izjavu da je došlo do nekakvog kontakta, to jest da je moguće da je teretni brod udario u ribaricu.

Članovi posade izjavili su kako je na ribarskom brodu, koji je bio usidren 5 nautičkih milja jugozapadno od Pule, bilo uključeno 25 reflektora jakosti 500 w. Stoga, naši ribari zaključuju kako je ovu pomorsku nesreću najvjerojatnije skrivio uključeni automatski pilot te da za kormilom 90-metarskog teretnog broda u trenutku kad je naletio na ribaricu nije bilo nikoga od posade jer bi inače tako osvijetljenu ribaricu morali uočiti.

Sedam članova posade i zapovjednik Rade Palaškov prilikom naleta teretnog broda na njih, noćas oko 1,20 sati, jedva su uspjeli izvući živu glavu. Kako kažu, ribarica je potonula za nekoliko minuta, a oni su uspjeli u pomoćnim čamcima doploviti do luke Veruda. Potopljenu ribaricu, koja leži na dubini od 40 metara, sutra će pregledati ronioci.

Po dovršetku istrage svih okolnosti ove pomorske nesreće, protiv odgovornih osoba uslijediti će prekršajne i kaznene prijave, najavio je lučki kapetan u Puli Toffetti.