ANDERS BEHRING BREIVIK

Osumjičeni za pokolj u Norveškoj priznao nedjela

24.07.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Anders Behring Breivik, Norvežanin blizak krajnjoj desnici, priznao je u subotu odgovornost za pokolj u kojem je ubio najmanje 92 ljudi u Oslu i okolici, rekao je njegov odvjetnik

To je najteže nasilje počinjeno u Norveškoj nakon Drugog svjetskog rata i najveće masovno umorstvo koje je počinio pojedinac u novijoj prošlosti.

‘On priznaje djela’, rekao je u subotu navečer odvjetnik Geir Lippestad na norveškoj televioiji NRK. ‘Objasnio je da je to okrutno, ali da je morao dovršiti svoju borbu’.

Breivika istražitelji smatraju odgovornim za dva napada u petak, eksploziju jake bombe u središtu Osla i masakr vatrenim oružjem na otoku Utoya, blizu glavnog grada.

Breivik je barem od jeseni 2009. aktivno pripremao svoje napade, prema dokumentu od 1.500 stranica, objavljenom na Internetu prije smrtonosnog pohoda.

U tom dokumentu, koji vrvi islamofobnim i antimarksističkim stajalištima, on u pojedinosti opisuje pripreme i spominje ‘uporabu terorizma kao sredstva za buđenje masa’ i navodi da očekuje da će ga smatrati ‘najvećim monstrumom nakon Drugog svjetskog rata’.

‘Mislim da mi je ovo zadnje javljanje. Petak je, 22. srpnja, 12.51’, napisao je manje od 3 sata prije počeka napada u Oslu.

Tekst na engleskom jeziku, naslovljen ‘Europska deklaracija neovisnosti -2083’, potpisuje ‘Andrew Brewick, zapovjednik vitezova pravednika’. No u jednom odlomku autor potvrđuje da je Norvežanin i navodi da mu je pravo ime Anders Behring Breivik.

‘Smatrat će me najvećim (nacističkim) monstrumom nakon Dugog svjetskog rata’, napisao je Breivik.