OČAJNI SUCI U KARLOVCU

Osuđenici na slobodi jer u zatvoru nema mjesta

13.03.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Zbog velike popunjenosti Zatvora u Karlovcu kažnjenici godinama čekaju na odlazak na odsluženje kazne. Neki čak to i ne dočekaju pa im kazne padaju u zastaru. Jedan takav slučaj dogodio se nedavno

Policija je temeljem naloga sa suda jednog kažnjenika iz Duge Rese dovela na odsluženje kazne. Dogodilo se to u večernjim satima, kad većine administrativnih djelatnika, ni upraviteljice Marije Grgić nije bilo na radnom mjestu. Kako neslužbeno doznajemo, službenik koji je tada bio na poslu nije ga htio primiti jer nije imao svu potrebnu popratnu dokumentaciju. Nakon svega, njegova kazna je otišla u zastaru. Ovaj slučaj potvrdili su nam i u Ministarstvu pravosuđa, iako će sve okolnosti utvrditi tek nakon provedene unutarnje istrage.

'Postupak utvrđivanja činjeničnog stanja zbog sumnje u počinjenje teške povrede službene dužnosti službenika Zatvora u Karlovcu je u tijeku, te će protiv odgovornih službenika biti pokrenut stegovni postupak. Nažalost, problem prenapučenosti evidentan je u svim kaznenim tijelima unazad nekoliko godina. Na to Uprava za zatvorski sustav ovog Ministarstva redovito godišnje upozorava i kroz svoja Izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda', rekao je glasnogovornik Sergej Abramov

Zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta 50 pa čak i do 100 posto većeg od zakonskog kapaciteta, Zatvor u Karlovcu samo je jedan od 13 zatvora koji ima problema s prenapučenosti. Zato iz Ministarstva potvrđuju da se prioritet kod smještaja u zatvor na odsluženje kazne, kad je riječ o prekršajnim postupcima daje počiniteljima prekršaja vezanim uz nasilničko ponašenje u obitelji i strancima. Ostalima, uz malo sreće, kazne padaju u zastaru.

'Očajni smo zbog ovakve situacije, jer dugotrajan i često iznimno kompleksan pravosudni posao odradimo do kraja. Ipak, na kraju kažnjenici zbog pretrpanog zatvora ostaju bez sankcije. Ispada da smo uzalud radili. Bojimo se da će osobe u sukobu sa zakonom ovu činjenicu početi masovno koristiti', rekao je jedan visokopozicionirani sudac karlovačkog suda.