I OPET ZLOPORABE, ŠTETNI UGOVORI...

Osuđeni SDP-ov načelnik ovog tjedna čeka još jednu presudu

28.01.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Tek nakon što je nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora i dodatnu uvjetnu kaznu od četrnaest mjeseci zbog čak pet kaznenih djela, SDP-ov načelnik općine Milna na Braču Frane Lozić priprema se na još jednu presudu. Ovoga tjedna završava drugi postupak u kojemu je optužen za još tri djela: zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, bespravnu gradnju i sklapanje štetnog ugovora

Državno odvjetništvo svojedobno ga je prijavilo i za falsificiranje vlastite radne knjižice i lažne prijave prijetnji, no ta djela otišla su u zastaru.

Čisto taksativno: ovaj put Lozić je jednoj privatnoj tvrtki navodno platio račun za neobavljene radove i tako oštetio proračun za 107 tisuća kuna, potom je naložio bespravne radove na obilaznici Milne, a na koncu i bez natječaja sklopio štetan ugovor s privatnom tvrtkom za nabavu raznih proizvoda vrijednih 350 tisuća kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je dobavljačima prepustio slobodno određivanje cijene proizvoda iako je znao da Općina može proći i povoljnije pa je samo na razlici cijena stanovitih poklopaca proračun oštećen za desetak tisuća kuna.

Kaznena djela koja se spominju u optužnici događala su se od 2005. do 2007., no postupak se otegnuo jer su se bile pojavile nedoumice oko nadležnosti sudova i primjene prakse novog Kaznenog zakona. Sam Lozić svojedobno je javno negirao čak i da postoje optužnice protiv njega, a na posljednjim izborima SDP ga je kandidirao za načelnika iako su svi bili svjesni nezgodne pravosudne situacije.
Nakon ovotjedne prve presude, gdje ga je sudac Slavko Lozina proglasio krivim zbog niza zloporaba i krivotvorenja isprava, Lozić je najavio da mandat načelnika ipak želi odraditi do kraja jer je uvjeren u svoju nevinost. Naravno, uložit će žalbu.

Po zakonu, trebao bi odstupiti sa svoje funkcije ako ga sudovi pravomoćno osude na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, a njegov stranački pretpostavljeni, šef županijskog SDP-a Arsen Bauk, podsjeća na to.
'Naravno, želim vjerovati da će pravomoćna presuda biti u korist kolege Lozića. Što se tiče mjesta načelnika općine, jasno su propisani zakonski uvjeti kada prestaje mandat', kazao je Bauk.

'Što se tiče stranačkih funkcija, on je predsjednik Općinske organizacije SDP-a i za sada ćemo na toj razini razgovarati je li možda potrebno da bude samo član', dodao je. Rasprava u stranačkoj organizaciji u Milni vjerojatno će se dogoditi idućeg tjedna.

Upitali smo Bauka i smatra li da bi od Lozića eventualno bilo moralno podnijeti ostavku, ili barem zamrznuti mandat dok se ne rasplete njegova bitka s Državnim odvjetništvom.

'Da je zakonodavac htio propisati što se događa u ovakvim slučajevima, vjerojatno bi propisao, a kolega Lozić ima pravo ne osjećati se krivim do pravomoćnosti presude. Barem što se tiče funkcije na koju su ga izabrali građani. A što se tiče pozicije u stranci, to je drugi par cipela i o tome ćemo za početak razgovarati u Općinskoj organizaciji stranke', najavio je Bauk.