IZVJEŠĆE HRW-a

Osuda kineske represije nad Tibetom

22.07.2010 u 09:37

Bionic
Reading

Nevladina udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) osudila je brutalnu represiju pobune na Tibetu 2008., ističući da su kineske snage reda pucale na prosvjednike, a uhićene podvrgle mučenju, doznaje se iz izvješća objavljenog u četvrtak

Izvješće je sastavljeno na temelju službenih podataka i intervjua više od 200 tibetanskih izbjeglica u razdoblju od ožujka 2008. do travnja 2010.

'Direktna svjedočanstva i dostupni vladini podaci jasno pokazuju volju vlasti za korištenjem ubojitih sredstava protiv nenaoružanih prosvjednika', kazala je direktorica HRW-a za Aziju Sophie Richardson

Pobuna na Tibetu počela je 10. ožujka 2008. mirnim prosvjedima u Lasi, obilježavajući godišnjicu ustanka protiv kineske intervencije u ožujku 1959. Nemiri su 14. ožujka postali žešći i proširili se na ostale dijelove Tibeta.

Kineska su vlasti objavile da su prosvjednici ubili 21 osobu, a skupine Tibetanaca u egzilu da je u nemirima poginulo više od 200 Tibetanaca. Za njihovu pogibiju okrivili su kineske snage reda.